Beeld Louel de Jong

ReizenParijs

Ja, Parijs is mooi in het voor- en najaar, maar vergeet de winter niet

We houden van Parijs in het voor- en najaar vanwege de Tuilerieën in bloei en gouden zonlicht over de Seine. Maar vergeet de winter niet, die biedt veel voordelen. Als de Fransen tenminste niet staken...

1.  Het echte Parijs

Eens per jaar ga ik naar Parijs. Dat heb ik mezelf ooit beloofd. Ik ben al blij als ik even door wijken als St-Germain-des-Prés kan dwalen, een koffie kan drinken bij een bistro en een mooie expositie zie. Ik proef de sfeer zo graag, en heb ontdekt dat de winter een eigen romantiek én zo zijn voordelen heeft. Want loop je in mei in een bonte stoet toeristen over de Pont Neuf, nu heb je de ruimte. De stad is weer van de inwoners. Zoals Parijzenaar Jean-François het zegt: “Mooie buurten als Montmartre en Quartier Latin zijn dorpen op zich, maar ook populair bij toeristen. ’s Winters krijgen we het dorpsgevoel weer even terug.”

Het is een kwestie van muts op, sjaal om en wandelen maar. De groene boekenstalletjes langs de Seine staan er gewoon, daar zorgen deze bouquinistes al sinds de zeventiende eeuw voor. Gemaakt van scheepshout zijn de stalletjes bestand tegen weer en wind.

2.  Rondtour in vintage 2CV

De afspraak met onze chauffeur van het bedrijf ‘4 roues sous 1 parapluie’ is voor het Petit Palais. Tijdens het wachten kijken we uit op het indrukwekkende Grand Palais met zijn enorme koepeldak van staal en glas (tot 8 januari is hier een schaatsbaan!). In 1948 werd daar de eerste 2CV gepresenteerd aan het publiek.

Rondtour in een vintage 2CV.Beeld Louel de Jong

Deze Citroën was bedoeld voor het landleven: een vat wijn en een mand eieren moesten hierin ongeschonden kunnen worden vervoerd. De 2CV werd niet alleen geliefd bij boeren, ook hippies en Parijzenaren reden erin. De auto werd cultureel erfgoed en precies daarom is het zo leuk in een 2CV Parijs te ontdekken.

Warm en dicht tegen elkaar aan op de achterbank, terwijl een privéchauffeur alles vertelt over de stad.

Die van ons weet van de drie meest voorkomende bouwstijlen in Parijs – Haussmann, art nouveau en art deco – en loodst ons soepel door het chaotische verkeer rond de Arc de Triomph, intussen uitleggend dat de eeuwige vlam voor gesneuvelde, onbekende soldaten zelfs in de oorlogsjaren bleef branden. De naam van het bedrijf? Die verwijst naar het bolle, stoffen dak van de auto, dus vier wielen onder een paraplu.

3.  Macarons maken

Macarons koop je bij het beroemde en exclusieve Ladurée, dat het koekje ooit bedacht, maar bij Le Foodist kun je ze in tweeënhalf uur zelf leren maken. De kleine kookschool is gevestigd in een omhooglopende straat in Quartier Latin. Terwijl passanten buiten hun kraag nog eens opzetten tegen de kou, waan je je binnen een echte patissier. Gemakkelijk is het bepaald niet, elk stapje luistert zeer nauw. Zo moet je voor de meringue suiker en water opwarmen tot exact 118 graden Celsius en is het uiteindelijke mengsel pas goed als het een parelmoerachtige glans heeft en als een lint van de spatel glijdt. Maar chef Sarah is een vriendelijke en enthousiaste leermeester, bovendien spreekt ze Engels. Als we uiteindelijk met een doos vol voortreffelijke, zelfgemaakte macarons de deur uitgaan, voelen we ons ware Parijzenaren.

Bij kookschool Le Foodist. Beeld Louel de Jong

4.  Geheime passages

Aan het begin van de negentiende eeuw werden allerlei overdekte passages gebouwd, vooral in het hart van de stad tussen het Louvre en L‘Opéra. Ze moesten het winkelend publiek beschermen tegen modder en vuil: straten waren ongeplaveid en er was geen riolering. In de galerijen was het warm en droog. Van de honderd destijds zijn er nog 27 over die in ere zijn hersteld. Nog steeds zijn ze een oase van rust, vaak met kleine, exclusieve winkels. Je kunt een mooie wandeling maken van passage naar passage. Sommige zijn niet te missen, andere loop je zo voorbij.

Een van de mooiste Parijse passages: Galerie Vivienne.Beeld Louel de Jong

Passage de l’Ancre is er zo een, waar in een van de piepkleine pandjes de laatste paraplu-reparateur van Frankrijk is gevestigd. Uit heel Europa en Amerika krijgen Thomas en zijn vrouw Sylvie paraplu’s opgestuurd ter reparatie. Laatst nog, van een Canadese dame die zulke fijne herinneringen heeft aan die van haar opa, omdat ze als kind vaak samen wandelden. En zo heeft Thomas vele verhalen. Nog een tip: klap je paraplu altijd uit met de punt naar boven, zo worden de krachten gelijkmatig verdeeld. Mensen klappen hun paraplu doorgaans veel te slordig uit, waardoor spanners kapotgaan.

Enkele van de mooiste passages zijn Galerie Vivienne, Galerie Véro-Dodat en Passage du Grand-Cerf. Een volledig overzicht is te krijgen bij het toeristenbureau.

Galeries Lafayette aan de Boulevard Haussmann.Beeld Joris Van Gennip

5.  Kortere rijen in musea

Als de reisgids zegt ‘u moet Sainte-Chapelle zien om het te geloven’ dan ga je er natuurlijk heen. Het nadeel is alleen dat deze ‘mooiste kerk van ­Parijs’ deel uitmaakt van het Paleis van Justitie, waardoor strenge veiligheidscontroles tot lange rijen leiden. Maar ’s winters kun je soms gewoon doorlopen. Datzelfde voordeel geldt voor musea: geen eindeloze wachtrijen én meer rust om de (top)stukken eens goed te bestuderen.

En het mooie is dat de stad de komende weken op bijzondere tentoonstellingen trakteert, zoals ‘Marie-Antoinette, métamorphoses d’une image’ (in Conciergerie), ‘Degas à l’Opéra’ (in Musée d’Orsay) en ‘Leonardo da Vinci’ (in het Louvre). Ga vooral ook naar Musée du quai Branly – Jacques Chirac, de nieuwste van de grote musea, over inheemse kunst en culturen van Afrika, Azië, Oceanië en Amerika.

Boekenstalletjes langs de Seine.Beeld Louel de Jong

6.  Chocolat à l’ancienne

Eindelijk een goede reden een chocolat à l’ancienne te bestellen. Doe dat vooral in het beroemde, literaire café ‘Les Deux Magots’, waar in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw Albert Camus en Pablo Picasso vaste klanten waren, of theesalon ‘Angelina’ in belle époque-stijl aan de Rue Rivoli. Beide staan bekend om hun recept, gemaakt van brokken pure chocolade. Niet alleen de warme drank, geserveerd in klassiek kannetje, smaakt goddelijk. De hele entourage van obers in witte schorten en kroonluchters aan het plafond voelt echt als Parijs.

Reisreportages vanuit bijzondere bestemmingen, boeiende steden en verre streken, met reistips. U vindt ze op trouw.nl/reizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden