De 'Miroir d'eau' (spiegel van water) bij Place de la Bourse.

ReizenFrankrijk

In Bordeaux speelt de auto al jaren een bijrol, en dat stemt tot tevredenheid

De 'Miroir d'eau' (spiegel van water) bij Place de la Bourse.Beeld Steve Le Clech / Bordeaux Tourisme

Bordeaux gold lang als een ingedutte en vervuilde havenstad in het zuidwesten van Frankrijk. Dat beeld is in ruim twee decennia totaal gekanteld. Met dank aan het autoluw maken van de beeldschone binnenstad.

Wybo Algra

Dat mondaine maar toch knusse Parijs uit de Netflix-hitserie Emily in Paris, waaruit zo’n beetje alle auto’s weggeretoucheerd lijken, heeft u toch ook nooit in het echt gezien? Probeer het eens in Bordeaux: dat komt een stuk meer in de richting van de Parijse clichés die de Amerikaanse seriemakers de kijker voorschotelen. Niet zo lang geleden stond Bordeaux nog te boek als grauwe havenstad, nu is het een bijzonder prettige, relaxte stad waar je je bij aankomst in het centrum, suf van een urenlange rit over de Autoroute l’Aquitaine, hooguit afvraagt waar je geacht wordt je auto te laten. Een parkeergarage is de beste optie, en laat hem daar maar staan, want bovengronds heb je er weinig aan in een stad die zichzelf profileert als autoluw.

Wie niet wil lopen, kan een fiets of e-bike huren of verplaatst zich met een van de kleurrijke stepjes. Beeld
Wie niet wil lopen, kan een fiets of e-bike huren of verplaatst zich met een van de kleurrijke stepjes.

1. PORT DE LA LUNE - Weg roet, hallo 18de eeuw

De binnenstad van Bordeaux is vanaf eind jaren negentig zeer grondig aangepakt, et voilà: onder de dikke laag roet bleek een beeldschoon historisch centrum schuil te gaan, vol achttiende-eeuwse (neo)classicistische architectuur die inmiddels is bestempeld tot Werelderfgoed. Volgens Unesco telt Bordeaux van alle Franse steden, op Parijs na, het grootste aantal beschermde gebouwen.

Het stadsbestuur koos er bewust voor een groot deel van de binnenstad autovrij te maken. Dat merk je als voetganger. Je krijgt letterlijk alle ruimte in het oude centrum van de stad die ook wel ‘Port de la Lune’ wordt genoemd, omdat deze als een halve maan langs een bocht van de rivier de Garonne ligt. De afstanden zijn goed te doen. U vindt te voet gemakkelijk uw weg naar musea, galeries, chique winkels en vintageboetiekjes. Toch te ver? Zoek het dichtstbijzijnde V3-deelfietsstation, er zijn er ruim 180, met in totaal 2000 fietsen, waarvan de helft elektrisch. Of huur zo’n fris gekleurde e-step. infotbm.com/fr

De Pont de Pierre verbindt de oevers van de Garonne. Beeld Colourbox
De Pont de Pierre verbindt de oevers van de Garonne.Beeld Colourbox

2 DE GARONNE - Kilometers maken op de kade

Dan loopt er een mooie rivier dwars door de stad, maar weet je je er geen raad mee. De Amsterdamse IJ-oevers, de Antwerpse Scheldekaaien, de Seine in Parijs: je moet er zoeken naar plekken met een rustig wandelpad, een terrasje of een bankje om rustig wat over het water te staren. Logisch vanuit de geschiedenis, de rivier was in de eerste plaats functioneel, een aanvoerroute voor goederen. Maar wel zonde.

Dat moeten ze ook in Bordeaux hebben gedacht. Op de kades langs de Garonne zijn de vele parkeerplaatsen verdwenen, waardoor een zee van ruimte ontstond. Het is het goed wandelen over de kilometerslange, ruim opgezette wandel- en fietspaden, met veel groen. Stelt u zich voor: een zwoele zomeravond, licht briesje, kabbelend helder water… Nou ja, eerlijkheidshalve: het water van de Garonne is vlokkig, café au lait-achtig bruin. Maakt u zich geen zorgen, dat hoort zo. Daar is een ingewikkelde chemische verklaring voor die iets te maken heeft met de botsing van het rivierwater uit de Pyreneeën, met veel kleiig sediment, en zout water uit de Atlantische Oceaan.

Cité du Vin, het wijnmuseum in Bourdeaux. Beeld
Cité du Vin, het wijnmuseum in Bourdeaux.

3. BACALAN - Hippe stadswijk met een bunker voor onderzeeërs

Wilt u even van de 18de naar de 21ste eeuw? Pak een deelfiets en trap een stukje noordwaarts, naar de opkomende wijk Bacalan. Niet te missen, het is bij de adembenemende Cité du Vin linksaf. Dat prestigieuze gebouw uit 2016 met zijn sculpturale metalen rondingen huisvest een wijnmuseum – we zijn hier tenslotte in een stad die zichzelf graag als wereldhoofdstad van de wijn profileert. Misschien blijft u nog even plakken bij de naastgelegen Halles de Bacalan, een mekka voor foodies, met zijn vis en oesters, vleeswaren, kaas en wijn.

Wijnfestival

In juni vindt (in even jaren) traditie getrouw het Bordeaux Fête le Vin plaats. Vier dagen lang, van donderdag tot en met zondag, zijn de Place des Quinconces en de nabijgelegen Quai Louis XVIII een walhalla voor binnen- en buitenlandse wijnliefhebbers. Koop een festivalpas en wandel met het glas langs de kramen van grote en kleine chateaus uit zo’n tachtig Franse wijngebieden. Het wijnfestival wordt dit jaar gehouden van 23 tot en met 26 juni.

De voormalige onderzeebootbasis in de wijk Bacalan. Beeld Bordeaux Tourisme
De voormalige onderzeebootbasis in de wijk Bacalan.Beeld Bordeaux Tourisme

De wijk die u vervolgens in fietst, is een fijne mix van oude havenkaden, moderne appartementencomplexen en hippe bars. Daartussen ligt aan de Boulevard Alfred Daney een gigantisch betonnen, bunkerachtig en wat beangstigend complex: een voormalige Duitse onderzeebootbasis uit het begin van de Tweede Wereldoorlog, met binnenin elf waterbassins verbonden door een straat. Sinds een paar jaar is het een centrum voor digitale kunst en een locatie voor muziek, theater en dans.
laciteduvin.com
biltoki.com/hallesbacalan
bassins-lumieres.com

Bijzondere restaurants

Bordeaux is in opkomst als dé bestemming voor liefhebbers van culinaire avonturen. Van de betaalbare klassieke bistro en het superadres voor visliefhebbers tot de prijzige haute cuisine. De Michelin-gids telt negen restaurants met 1 ster en twee met 2 sterren, waaronder Le Pressoir d’Argent van Gordon Ramsay. De kans dat de vermaarde Britse tv-kok aan uw tafel verschijnt is overigens klein. Hij heeft zijn naam aan meer dan dertig restaurants over de hele wereld verbonden.

Bordeaux kent een heerlijk buitenleven. Visliefhebbers kunnen aanschuiven op het smalle straatterras van Le Petit Commerce (Rue Parlement Saint Pierre 21). Of kies voor de simpele gerechten op het bovendek van I.BOAT aan de Quai Armand Lalande in de oude haven van Bordeaux. De Franse en Aziatische keuken ontmoeten elkaar op een innovatieve manier in het knusse Restaurant Dan aan de Rue de Cancéra 6.

Hipster-hotspot Darwin. Beeld Misja Steinmetz
Hipster-hotspot Darwin.Beeld Misja Steinmetz

4. DARWIN - Hotspot voor hipsters en skaters

Het zal u inmiddels niet meer verbazen: ook de precies tweehonderd jaar oude Pont de Pierre, over de Garonne, is sinds vijf jaar verboden voor auto’s. Loop of fiets naar de overkant, of neem de tram. Dan is het nog een korte wandeling naar Darwin, hipster-hotspot in een voormalige kazerne (Quai des Queyries 87). Dit is net als de wijk Bacalan, het wat trendyer Bordeaux, maar minder aangeharkt. En met een duidelijk ideologische inslag. Er is een groot indoor skatepark, streetart is alomtegenwoordig, er zijn leuke plekken voor een biologisch organische lunch of zondagse brunch. Je kunt er ter plekke geteelde groenten kopen, net als het lokale bier dat wordt gebrouwen in dit ‘ecosysteem’, zoals de initiatiefnemers het complex noemen. Een plek vol maatschappelijke ondernemers. Je zou zomaar jaloers kunnen worden op zo’n werkplek.
darwin.camp

Skatepark in de voormalige kazerne Darwin. Beeld Misja Steinmetz
Skatepark in de voormalige kazerne Darwin.Beeld Misja Steinmetz

Naar Bordeaux per trein:

Met de hogesnelheidstrein duurt de reis Amsterdam-Bordeaux minder dan zeven uur. Driemaal daags. Met in Parijs voldoende tijd voor de transfer van Gare du Nord naar Paris Montparnasse (metro 4).

Met de auto:

De afstand Amsterdam-Bordeaux bedraagt 1087 km. Minimale reistijd: 11 uur. Het toltarief voor personenauto’s is in totaal € 74 (via Lille).

Met het vliegtuig:

De KLM vliegt driemaal daags rechtstreeks van Amsterdam naar Bordeaux. Reistijd: 1 uur en 45 minuten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden