null

WandelenBetuwepad

Het is het seizoen voor een bloesemsafari in de Betuwe, een lente-idylle

Beeld Sarah-Mie Luyckx

Het bulkt geenszins van de bloesem tussen Culemborg en Beusichem, een van de etappes van het nieuwe Betuwepad. Maar waar nog hoogstamfruitbomen staan, oogt het direct idyllisch. Een heerlijk lente-uitje.

Sarah-Mie Luyckx

1. Het Betuwepad, met dank aan de Klompenpaden

Het Betuwepad geldt als ­afscheidscadeau van de oud-burgemeester van Buren, een toegewijd wandelaar, die vorig jaar naar Den Helder vertrok. De Betuwe verdiende een eigen streekpad, vond hij. Al staat de omgeving van oudsher niet te boek als wandelwalhalla vanwege een gebrek aan onverharde trajecten.

De opkomst van zogeheten Klompenpaden in Gelderland heeft daar verandering in gebracht. Particuliere grondeigenaren en boeren werd om ­toestemming gevraagd deze paden deels over hun landgoederen en weilanden te laten ­lopen.

Eind vorig jaar zag het Betuwepad het licht. De 150 kilometer tellende route is voor een aanzienlijk deel op de Klompen-­paden gebaseerd en opgeknipt in twaalf etappes.

Begin- en eindpunt: Tiel, bekend van het ‘vrolijke fruitbaasje’ Flipje.

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

2. Op bloesemsafari, maar waar?

Het voorjaar is het ultieme ­moment om de fruittuin van Nederland in te trekken. Maar welke van de twaalf trajecten van de Betuweroute zijn het meest geschikt om optimaal van de bloesemexplosie te profiteren? Op wandelnet.nl, dat samen met Burens ex-burgervader zorgde dat het Betuwepad er kwam, worden drie etappes extra aangeraden.

Opmerkelijk: Geldermalsen-­Beesd ontbreekt, terwijl juist dat traject over de eeuwenoude Trichtse Appeldijk langs de lieflijke Linge gaat. Rond deze tijd een toeristische trekpleister van jewelste, maar ondanks de drukte het wandelen waard (tip: mijd het weekend).

De keuze valt op tip nummer twee: de etappe Culemborg-­Beusichem (11 km), die voor een flink deel parallel loopt aan de Lek. Het traject Buren-­Geldermalsen (tip 1) kennen we al. Ommeren-Rhenen (tip 3) bewaren we voor later. Ook een prachtig traject volgens padcoördinator Patty van Ziel, dat onder meer langs natuurgebied de Marspolder gaat, maar met aanzienlijk ­minder fruitbomen en dus niet zo geschikt voor een bloesem­safari.

De dijk langs de Lek. Beeld Flip Franssen, ANP
De dijk langs de Lek.Beeld Flip Franssen, ANP

3. Landgoed De Geeren: idyllische hoogstamfruitbomen

Eerlijk gezegd wemelt het ook tussen Culemborg en Beusichem niet van de fruitbomen met uitbundige lentetooien. Wie de agrarische geschiedenis een beetje kent, zal zich daar nauwelijks over verbazen. De tijd dat de boerderijen in het buitengebied hoogstamboomgaarden hadden, is ­helaas voorbij. Bijna aan het einde van de route – links van de Beusichemsedijk – staat zo’n zee van laagstamboompjes die de karakteristieke hoogstam-exemplaren hebben verdrongen. Ongetwijfeld efficiënter en lucratiever, maar stukken minder mooi.

Desondanks is er genoeg ­natuurlijk schoon om van te genieten. Net buiten Culemborgs bebouwde kom, op landgoed De Geeren waar je grotendeels over grasland gaat, hebben particulieren nog wat perceeltjes met grillig gevormde hoogstamfruitbomen. Een handjevol vredig grazende schapen maakt het idyllische plaatje compleet. En het recht-toe-recht-aan stuk over de Beusichemsedijk, met prachtig uitzicht over de Lek en zijn ­uitgestrekte uiterwaarden maakt van deze etappe een ­gevarieerde wandeling.

Stadhuis van  Culemborg.
 Beeld Flip Franssen, ANP
Stadhuis van Culemborg.Beeld Flip Franssen, ANP

4. Culemborg, Nederlands laatste stadsweide?

Qua groen biedt Culemborg zelf ook voldoende verrassends. Wie de binnenstad met laatgotisch stadhuis heeft doorkruist, belandt al ras bij de Volencampen. Naar verluidt een van Nederlands allerlaatste stadsweilanden. Een prachtplek, ingekaderd door vier lommerrijke dreven waaraan de beter gesitueerden van de voormalige vrijstad domicilie houden.

Vorig jaar haalde het staatsdomein het nieuws. Dankzij een actie van omwonenden is bepaald dat de pachter de weide voortaan milieuvriendelijk beheert. De laatste jaren werd het terrein deels als opslagplek voor drijfmest gebruikt, wat tot een ‘ecologische ramp’ leidde.

Naast de Volencampen prijkt stadspark de Plantage; een 19de-eeuwse klassieker van de hand van landschapsarchitect Zocher, bomvol oude bomen.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

5. Beusichem, genieten op een middeleeuwse markt

Vlak voor Beusichem – eindpunt van de krap 11 kilometer tellende wandeling – kun je ervoor kiezen niet het dorp in te lopen, maar linksaf te slaan om door de vogelrijke Beusichemse Waard (verrekijker in de aanslag!) naar restaurant ’t Veerhuys te wandelen. Een puik historisch pand met panorama over de Lek, waar het pontje naar Wijk bij Duurstede vaart.

Een bezoek aan Beusichem loont ook de moeite. De royale markt van het middeleeuwse dorp is een plaatje, maar werd in het prille nieuwe jaar helaas de dupe van een ferme vuurwerkbom. Daarvan getuigen de dichtgeplankte ramen van een aantal huizen.

Qua ­horeca kom je op de Markt aan je trekken, zoals bij het stijlvolle restaurant annex theater Het Heerenlogement. Wie wat eenvoudigers zoekt, kan een paar deuren verderop terecht bij de snackbar.

Praktische tips

• Vanaf station ­Culemborg is het tien minuten lopen naar de binnenstad, waar de wandeling begint.

• De beschrijvingen van de Betuwepad-routes op ­wandelnet.nl zijn summier en de gids verschijnt pas rond de zomer. Maar wie via de site het startpunt (bij de Hema, naast het stadhuis) heeft opgezocht, kan met een ­gerust hart de geelrode markering volgen.

• Aan de Markt van Beusichem – naast het stadhuis – kun je bus 46 terug naar Culemborg nemen. Een leuke rit over de dijk (20 minuten).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden