Het Mooiste NederlandGroesbeek

Groesbeek stelt niet teleur, maar de wijngaarden wel

Beeld Johan Nebbeling

Groesbeek is uitgeroepen tot de mooiste wandelroute van 2019. En een mooie wandeling is het, constateert Johan Nebbeling. Maar het wijnaspect stelt teleur en naar informatie moet je zelf zoeken.

Het grijze torentje van De Goddelijk Hart van Jezuskerk in buurtschap De Horst is een baken boven de beboste hellingen rond Groesbeek. De voormalige parochiekerk is sinds 2001 niet meer als zodanig in gebruik, maar evengoed strooien de klokken hun ijle klanken uit over de heuvels.

Duitsland ligt hier letterlijk op steenworp afstand en de donkere bossen van het Reichswald omlijsten fraai het ongerepte glooiende landschap. Alleen heel in de verte kun je de grote windmolen zien die onze oosterburen zo graag langs hun grenzen plaatsen.

Beeld Johan Nebbeling

Een kabbelend beekje waarboven libellen zweven, bloeiende bloemen die wiegen in de wind, zwaluwen die circusachtig door de hemel buitelen. Af en toe strijken ze neer op een hek, voor ze weer schielijk het luchtruim kiezen om op insecten te jagen. Het glooiende heuvellandschap doet on-Nederlands aan. Het hoogste punt reikt weliswaar niet hoger dan 95 meter, maar voelt voor een Randstedeling als ik als buitenland.

Kleine ijstijd

De heuvels zijn restanten van de stuwwallen die het oprukkende ijs hier 200.000 jaar geleden, tijdens de voorlaatste ijstijd, opwierp. Samen met de zanderige, oranje lössgrond – sediment van de zee die hier ooit ook lag – vormen de heuvels een goede voedingsbodem voor wijnbouw.

Wijnbouw kenden de Nederlanden al sinds de Romeinse tijd, maar de kleine ijstijd (een periode tussen de vijftiende en de negentiende eeuw met een koeler klimaat) deed de bedrijfstak de das om. Sinds een jaar of twintig is de Nederlandse wijnbouw echter terug van weggeweest, het gevolg van stijgende temperaturen en innovaties in de druiventeelt. Wat tientallen jaren een hobby was voor de liefhebber, begint steeds meer een serieuze bedrijfstak te worden.

Beeld Johan Nebbeling

Groesbeek is een van de opkomende Nederlandse wijngebieden. Met een stuk of zes commerciële wijngaarden afficheert het zich als ‘het Nederlandse wijndorp’. Dat rechtvaardigt ook de wijnwandeling die wandelblogger Wanda Catsman hier heeft uitgezet en die door Wandelzoekpagina.nl is uitverkoren tot ‘mooiste wandeling van 2019’.

Druivenstokken

Start- en eindpunt van de wandeling is het Nederlands Wijnbouwcentrum, waarvan het terras uitzicht biedt op de druivenstokken van Colonjes, een van de grotere wijngaarden in het dorp. Het horeca-, informatie-, proef- en opleidingscentrum opende in 2017 de deuren en symboliseert de wederopstanding van de Nederlandse wijnbouw. De verleiding om, met die verlokkende, volle druiventrossen voor mijn neus, de dag te beginnen met een wijntje is groot, maar ik houd het bij koffie.

Beeld Johan Nebbeling

Al snel laat ik de bebouwing van Groesbeek achter me en betreed, via een onverhard pad tussen de laatste woningen, het buitengebied. Prachtig, zonder meer. Maar waar zijn de beloofde wijngaarden? Pas na kilometers lopen door dit schilderachtige landschap dient zich de eerste aan. Het is de kleine wijngaard De Plack waar wijnboer John en Virginie Grutters op anderhalve hectare sinds 2006 onder meer cabernet noir-, johanniter- en pinot gris-druiven kweken waaruit ze hun prijswinnende wijnen persen. Dat lees ik later op de website van De Plack, want de overigens heldere routebeschrijving geeft geen enkele informatie over wat zich onderweg aandient.

Scharrelkippen

Bij De Plack – met terras – kun je behalve wijn proeven en kopen, ook kip eten: Betsy’s Kip, die de familie Grutters ook kweekt. Veel Nederlandse wijnboeren kunnen niet rondkomen van wijnteelt alleen en zoeken er een inkomstenbron bij. En waarom zou dat geen antibioticavrije scharrelkip zijn?

Even verderop passeer ik de Martin Gaus Hondentrainingschool Nijmegen – geen geblaf! – en betreed De Bruuk, een kleinschalig, moerasachtig natuurgebied van Staatsbosbeheer, dat wordt gevoed door kwelwater uit de omliggende heuvels. Het beschermde Natura 2000 blauwgraslandschap bewijst dat weinig dingen mooier zijn in de natuur dan een veld vol wilde grassen en bloemen, ook als die niet in volle bloei staan. Op een bankje met het opschrift Voijer – een familienaam wellicht – houd ik even pauze.

Beeld Johan Nebbeling

Verder maar weer. Over een graspad, smalle voetpaden en klinkerwegen, langs de idyllisch gelegen bed and breakfast De Botterpot kom ik eindelijk bij de tweede wijngaard. Ook hier wreekt zich het ontbreken van nadere informatie, want ik heb geen idee hoe deze wijngaard heet, al meldt een bordje wel dat er onder meer sauvignac-druiven groeien.

Paling

Ik passeer een palingkwekerij (!) en voor mij ontvouwt zich het landbouwgebied Klein Amerika. De voor Nederlandse begrippen steile helling trekt zowel wielrenners als oudere echtparen in unisekskleding op identieke elektrische fietsen.

Nog een stuk over een smal, kronkelig pad, met een biddende valk als begeleider, en dan bevind ik mij weer op het terrein van de biologische wijnhoeve De Colonjes, met 13 hectare de grootste biologische wijngaard van Nederland en het levenswerk van de vorig jaar overleden wijnpionier Freek Verhoeven. Op het terras drink ik ter afsluiting van mijn wandeling dan eindelijk een glas Knapse Witte. Een verfrissende aanrader.

Beeld Johan Nebbeling

Praktisch

De WijnWandelroute is circa 13 kilometer lang. Start- en eindpunt is het Nederlands Wijncentrum aan de Bredeweg 2 in Groesbeek, waar je ook kunt parkeren. De wandelroute is gratis te downloaden: wandelzoekpagina.nl.

Helaas biedt de op zich duidelijke routebeschrijving geen enkele informatie over wat zich onderweg aandient. Door deze tekortkoming ben je voor de beziens- en wetenswaardigheden aangewezen op internet, zoals colonjes.nl, ­wijngaarddeplack.nl of nederlandswijnbouwcentrum.nl

Voor Het mooiste Nederland probeert de redactie van Trouw de mooiste fiets- en wandelroutes door Nederland uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden