ReizenFoodtour

Eettour langs culinaire hoogtepunten in Amsterdam

Beeld Karin Luiten

Vraag je naar de ‘typisch Nederlandse keuken’ dan komt menigeen niet verder dan die eeuwige stamppot, poffertjes en haring. Maar dankzij allerlei buitenlandse invloeden is er intussen een geheel nieuwe Nederlandse eetcultuur ontstaan. Met Jonneke de Zeeuw op eetsafari door Amsterdam val je van de ene in de andere heerlijke verbazing. Zij leidt je feilloos naar culinaire pareltjes. Op avontuur in eigen land.

1 Baklava

Alsham Delights in Osdorp is een beauty van een koekjeswinkel. Hoog opgestapeld in sierlijke piramides stralen de Syrische lekkernijen je tegemoet. Voor wie bekend is met Turkse baklava, dit is heel andere koek. Minder zoet, wat droger (lees: niet druipend van de suikerstroop) en vooral veel verfijnder. Kleine elegante hapjes in de vorm van vogelnestjes, rolletjes of vierkantjes, vol noten, kardemom en luchtige knapperige deeglaagjes. Feestelijk verpakt in prachtige dozen, ook te bestellen via hun webshop.

2 Kabuli Palaw

Eigenaar Wakil van het kleine eetstalletje Aryana in winkelcentrum Westmarket in Osdorp stelt vanuit zijn uitgebreide toonbank graag een feestelijk Afghaans bord samen. Om te beginnen natuurlijk hét nationale gerecht kabuli palaw: geurige basmati-rijst met lamsvlees, wortel en rozijnen. Plus allerlei soorten kebab: chabli kebab met tomaat (‘sandalenkebab’, want armeluis- voedsel) of nargis kebab (‘narciskebab’) met een gekookt ei erin. Hij heeft ook verrassend veel vegetarische gerechten, zoals heerlijke spruitjes op Afghaanse wijze, pittige kikker­erwten, nootachtige linzen en allerlei zelfgemaakte sauzen.

3 Kwiekwie

Ook in Westmarket in Osdorp zit het Surinaamse familietentje Rose, gerund door Rosalie, haar man en twee dochters. Natuurlijk met roti, bara’s en moksi alesi, maar waar mensen echt van heinde en verre voor komen is kwiekwie. Een gepantserd visje gestoofd in een badje van knoflook, ui, kerrie, peper en tomatenpuree. Geserveerd met rijst, kouseband, zuur en ter garnering (‘Niet opeten hoor!’) een knalgele peper. Hoe eet je dit? Breek met je vingers het pantser los en hap dan het vlees van de graat. Verrukkelijk, zelfs al geuren je handen daarna nog urenlang naar kerrie. Lekker met een knalroze glaasje huisgemaakte dawet (kokosdrank) erbij.

Beeld Karin Luiten

4 Batjang

Toko Makassar is al sinds de jaren 70 een begrip in Geuzenveld. Naast een winkel is het ook een afhaalrestaurant, inclusief een vitrine populaire snacks. Hartig en zoet staan gebroederlijk naast elkaar, zoals spekkoek, bika ambon (gele cake), kwee talam (pudding), kue dadar (gifgroene gevulde flensjes) en onde-onde (gefrituurde sesamballen). Probeer beslist eens batjang, een driehoekje van bananenblad, gevuld met kleefrijst en sappig varkensvlees of kip. Ze worden ter plekke warm gemaakt en dan is het een kwestie van het touwtje lospeuteren en de sappige inhoud oplepelen. Klein geluk voor slechts € 1,75.

5 Saoto

Café-restaurant Uitvlugt in Westerpark is een postzegeltje Paramaribo in Nederland, warmbloedig en relaxed, in het weekend met livemuziek, in de zomer met groot terras. Hier vind je verrassende fusiongerechten zoals tosti of bitterballen met bakkeljauw en roti’s met jackfruit. De saoto (kippesoep met ei) komt met extra knapperige kip. Er hoort een kom rijst bij, een versgebakken mini-bara en een schaaltje sambal, voor wie de soep zelf nog niet pittig genoeg is. Probeer vooral ook een glas zelfgemaakt gemberbier of markoesasap.

6 Falafel

Farouk nam een paar jaar geleden snackbar ‘De buurman’ in Westerpark over van zijn oom, gooide de frikandellen en kaassoufflés eruit en plaatste Egyptische falafel nog meer in de hoofdrol. Niet gemaakt van kikkererwten, maar van gedroogde tuinbonen (favabonen), wat balletjes oplevert die veel luchtiger en smeuïger zijn, afgebakken met een vleugje sesam. Ook de salades zijn van eigen makelij, inclusief roze bietenhummus en verrukkelijke uienchutney. Populair drankje is karkade, de hibiscus-ijsthee van zijn moeder.

7 Jian bing

Nu het Chin. Ind. Spec. Restaurant overal in rap tempo aan het verdwijnen is, wordt het tijd voor de échte Chinese keuken, vond Mike Ng. Zijn China Supreme, onderdeel van de foodhal in winkelcentrum Magna Plaza bij de Dam, biedt verschillende noedelsoepen (zoals Zha Jiang Beijing Noodles, waarvoor ik u in deze krant al eens het recept gaf), maar echt uniek is jian bing. Van oudsher een ontbijtgerecht dat je op straat koopt. Een grote dunne versgebakken crêpe, waarop eerst een ei, lente-ui en sesamzaadjes worden meegebakken waarna de boel wordt gevuld met knapperige wontonvelletjes, sla en bonensaus. Je krijgt ’m opgevouwen en doormidden gesneden geserveerd in twee zakjes. Echt comfortfood, ideaal als lekker vullende lunch.

Beeld Karin Luiten

8 Momo

Bhatti Pasal betekent ‘klein eethuisje’ in het Nepalees, en dat is precies wat het is, een minirestaurantje met 18 zitplaatsen, verstopt in een steegje bij het Spui. Aan de muur prachtige familieportretten van eigenaar Tika, die bij binnenkomst een verwarmend glaasje chiya (kruidige melkthee) serveert. Specialiteit van het huis zijn momo’s, dumplings. Kleine handgevouwen kunstwerkjes gevuld met kip, varken of vega en daarna gestoomd, gebakken of gefrituurd, met saus. Ze zijn los te bestellen, als hapje vooraf, of als compleet gerecht. Licht, subtiel én bomvol smaak.

9 Gebakken kip

Naskip bij de Dappermarkt is sinds 1962 een begrip in Suriname, en het familiebedrijf heeft nu ook een filiaal in Amsterdam, gerund door broer Anthony en zus Fabienne Nassy. Vooral afhaal, het is een komen en gaan van brommerkoeriers. Hier draait alles om supersappige gebakken kip in verschillende formaten, nog altijd gemarineerd volgens het recept van oma Nassy. Voorzien van frietjes van gewone of zoete aardappel, maar vooral hun beroemde hot saus. Zelfs de KLM serveert ’m op terugvluchten vanaf Paramaribo in kleine zakjes. KFC is hierna voor altijd een lachertje.

Beeld Karin Luiten

10 Gol gappa

Saeed’s Curry House in de Javastraat is een soort Pakistaanse toko, bomvol verpakte etenswaren, maar ook verse okra’s en van juni tot september Pakistaanse mango’s, naar het schijnt de lekkerste ter wereld. Er is een vitrine vol zoetigheid en een koelkast vol huisge- maakte bakjes currypasta inclusief recepten. Maar wat je hier beslist moet proeven is gol gappa, in India bekend onder de naam pani puri. Een soort ultraluchtige gefrituurde pingpongballen, ter plekke gevuld met een salade van aardappel, kikkererwt en tomaat. Dip het balletje in het bordje tamarinde- water en stop daarna in één keer in je mond voor een ware explosie aan smaken. Knapperig, fris, zuur en kruidig tegelijk.

11 Künefe

Ook in de Javastraat, de kleine Turkse bakkerij annex tearoom Divan. Met voorin een vitrine vol goudgele, pistachegroen bespikkelde baklava en achterin een raam naar de bakkerij waar al die lekkernijen dagelijks vers gemaakt worden. Hier kom je vooral voor versgebakken künefe, een soort zoete koek van knapperig engelenhaardeeg, gevuld met gesmolten mozzarella en bestrooid met pistachenootjes. Hij moet een kwartier in de oven, de meeste klanten bestellen er eentje en gaan dan intussen nog even een boodschap doen. Knapperig en zacht, zoet en notig. Verslavend lekker, vooral met een glaasje sterke Turkse thee erbij.

Beeld Karin Luiten

Ook op foodtour? Jonneke de Zeeuw, alias Mooncake, organiseert foodtours van 3-4 uur voor groepen door verschillende wijken in Amsterdam en Rotterdam, langs ‘de plekken die je niet mag missen voordat je deze planeet weer verlaat’. Zie voor data en prijzen: www.mooncake.nl/foodtours

Reisreportages vanuit bijzondere bestemmingen, boeiende steden en verre streken, met reistips.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden