ReizenVerenigde Staten

De onbekende maar even indrukwekkende hoogtepunten van Californië

Mount Lassen en de 'Painted Dunes' vanaf Cinder Cone.
 Beeld Jonathan Vandevoorde
Mount Lassen en de 'Painted Dunes' vanaf Cinder Cone.Beeld Jonathan Vandevoorde

Het is bij de Californische attracties en natuurparken vaak enorm druk. Filerijden dus. Gelukkig heeft de Amerikaanse staat genoeg onbekende en even indrukwekkende bezienswaardigheden.

De kust: Pacific Coast Highway One

De PCH-1 die langs de woeste kust van Californië slingert is een van dé roadtrips in Noord-Amerika. Iedereen die vanaf San Francisco aan zijn reis begint, rijdt de route vanaf Monterey of Carmel naar San Luis Obispo. Vind je het gek dat je dan soms in de file staat? Wist je dat de Highway One vanuit San Francisco ook gewoon naar het noorden doorloopt? Even spectaculair, nauwelijks verkeer. Je ontdekt vergeten kustplaatsjes als Muir Beach, Stinson Beach of Point Reyes Station. Trouwens: het aanpalende Point Reyes National Seashore is een echt nationaal park en een schitterend gebied om in te wandelen.

Rijd vanuit San Francisco op Hwy 101 de Golden Gate brug over (tol 8 dollar). Neem in Mill Valley de afslag naar Muir Beach en volg het asfalt.

Maak de jeugdherbergen van San Francisco en Point Reyes tot je uitvalsbasis: veel goedkoper dan de motels in de stad en je ontmoet er interessante mensen. Die van San Francisco zit in het historische Fort Mason, met een schitterend uitzicht op de Golden Gate (met gezinskamers).

Architectuur: Painted Ladies

De geschiedenis van Californië is natuurlijk verbonden met de Goldrush van na 1849. Rijke handelaars en ondernemers – de goudzoekers zelf bleven meestal straatarm – etaleerden hun rijkdom door mooi versierde houten huizen te bouwen waarvan er in San Francisco genoeg bewaard zijn gebleven.

Maar dergelijke ‘Painted Ladies’ vind je ook in stadjes langs de noordelijke kust. Hun bron van rijkdom? De houtkap, want Noordwest-Californië is een en al bos. Eind negentiende eeuw zetten steenrijke lumberbarons in Arcata, Ferndale en Eureka pareltjes van Victoriaanse villa’s neer. Soms op het protserige af, zoals de Carson Mansion in Eureka, die even goed als spookhuis in Disneyland had kunnen staan.

Daar waar de PCH-1 de kust verlaat en weer samenkomt met Highway 101 betreed je de ‘Lost Coast’. Een dunbevolkte streek die ’s zomers opgeslokt wordt door de grijze mist die uit de koude oceaan landinwaarts trekt.

Poppa Joe’s in Ferndale, is hét eettentje van de locals. Ik kreeg een ontbijtomelet waarmee je een zwarte beer knock-out zou kunnen slaan.

Desolation Wilderness is een uitgestrekt wandelgebied aan de oevers van Lake Tahoe. Beeld Jonathan Vandevoorde
Desolation Wilderness is een uitgestrekt wandelgebied aan de oevers van Lake Tahoe.Beeld Jonathan Vandevoorde

Reuzenbomen: De redwoods van de Lost Coast

De dikste bomen op aarde, de sequoia’s, mogen dan wel in het Sierra Nevada-gebergte staan, de coastal redwoods zijn toch de hoogste, soms zelfs hoger dan de Dom van Utrecht. Na een eeuw van ongebreidelde houtkap zijn er gelukkig nog duizenden redwoods over, waarvan de meeste beschermd zijn als Unesco Werelderfgoed. Een wandeling tussen de reuzen van Prairie Creek Redwood State Park staat in mijn top-5 aller wandelingen. Sommige zijn meer dan tweeduizend jaar oud. Ik voel me een stip in de tijd die, net als de tientallen chipmunks en eekhoorns, de bonte spechten en die beren en puma’s – waarvoor gewaarschuwd wordt maar die niemand ooit te zien krijgt – het voor even gegund is dit stille rijk in de wolken te betreden.

Highway 101 van Eureka richting Crescent City. Net voorbij het dorpje Orick neem je de afslag voor de ‘scenic route’. Let op voor overstekend wild, vooral wapitiherten.

Wandel van de Prairie Creek Campground naar Fern Canyon en terug: 16 kilometer van pure verbazing. En je wordt beloond met een heel strand voor jezelf aan de Grote Oceaan.

Vulkanen: De lavawoestijn van Lassen

Californië heeft zijn eigen Yellowstone. Zonder bizons, dat wel, maar landschappelijk – ik durf het hier te beweren – veel mooier. En toch gaat bijna niemand naar Lassen Volcanic National Park. Tijdens de laatste grote activiteit van Mount Lassen in 1914 en 1915 is het landschap zo dramatisch veranderd dat het een jaar later al tot nationaal park werd uitgeroepen.

Maar ook in de eeuwen daarvoor had het gebied al enkele keren een make-over gekregen, wat bijzondere vergezichten oplevert. De geisers en fumarolen (vulkanische bronnen) zijn kleiner dan in Yellowstone, maar ze zijn er wel, bijvoorbeeld in Bumpass Hell. Hoogtepunt is de wandeling langs de zogenoemde Fantastic Lava Beds en de Painted Dunes naar de top van Cinder Cone. Vanaf de kraterrand gezien is het landschap van een buitenaardse schoonheid. Daar kan geen Yellowstone tegenop.

Verlaat de snelweg Interstate-5 die door de Sacramento Valley loopt bij Redding of Red Bluff richting oosten. Controleer vooraf online of Hwy 89, de hoge pasweg door het park, al sneeuwvrij is (www.nps.gov/lavo). Je kunt dan ook naar de top van Lassen Peak (3187 m) wandelen.

Wandelen tussen de redwoods is een lilliputiaanse ervaring.

 Beeld Jonathan Vandevoorde
Wandelen tussen de redwoods is een lilliputiaanse ervaring.Beeld Jonathan Vandevoorde

Koninkrijk van graniet: Kings Canyon

Wil je vooral genieten midden in de ruige natuur, een wereld van graniet, watervallen en staalblauwe bergmeren? Bezoek dan de Desolation Wilderness bij het stadje South Lake Tahoe ten noorden van Yosemite. Honderden kilometers aan wandelpaden zigzaggen de bergen in. En de hotels in SLT zijn ’s zomers best betaalbaar.

Gaat het je meer om dat wow-gevoel van granietwanden? Bezoek dan Kings Canyon National Park ten zuiden van Yosemite. Zelfde bergen, vijftien keer minder bezoekers. Er staan enorme sequoia’s op de koop toe. Nadeel: het park heeft geen accommodaties, alleen campings.

South Lake Tahoe: 3 uur rijden vanaf hoofdstad Sacramento over Hwy 50. Vanuit Yosemite Valley doe je er zeker een halve dag over.

Kings Canyon: vanuit Fresno 2 uur rijden en vanuit Yosemite 4 uur. Wil je toch naar Yosemite? Dan kun je maar beter ín de Valley slapen en je auto daar laten staan (er rijden overal shuttlebussen). Reserveer een slaapplek op travelyosemite.com. Doe dit wel minstens driekwart jaar van tevoren.

Met icelandair.nl vlieg je dagelijks van Amsterdam naar San Francisco. Retour vanaf € 677. Een stopover op IJsland (tot 7 nachten) is kostenloos toegestaan. Alternatieve vliegroute: Portland (Oregon). Ter plekke heb je een auto nodig. Ik heb positieve ervaringen met sunnycars.nl, vanwege hun all-inclusive-contract, zodat je geen onverwachte kosten krijgt.

Reisreportages vanuit bijzondere bestemmingen, boeiende steden en verre streken, met reistips. U vindt ze op trouw.nl/reizen of op deze kaart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden