Spoorwegbrug in Luxemburg.

ReizenBelgië en Luxemburg

De mooiste treinreis van de Benelux is die tussen Luik en Luxemburg

Spoorwegbrug in Luxemburg.Beeld Colourbox

Zwitserland en Noorwegen zijn bekende bestemmingen voor grootse spooravonturen, onze zuiderburen hebben die reputatie niet. Ten onrechte. Neem eens de intercity van Luik naar Luxemburg: de mooiste treinreis van de Benelux. En vergeet vooral niet uit te stappen.

Sander Groen

De Bernina Express en de Bergensbanen zijn beroemd, maar voor een formidabele treinreis hoef je heus niet helemaal naar Zwitserland of Scandinavië.

Net over de grens ligt Luik en daarvandaan slingert sinds 1867 een 160 kilometer lange spoorlijn door de valleien van de Amblève, Clerve, Wiltz, Sûre en Alzette via tientallen tunnels en bruggen naar Luxemburg-Stad. De lijn is deels enkelsporig en op sommige stukken rijdt de trein niet sneller dan 40 kilometer per uur, maar dat geeft niet, want het uitzicht op zich is de reis al waard. Aan het treinraam glijden weilanden met grazende koeien, mysterieuze dennenbossen, granieten valleiwanden en verstilde Ardennendorpjes met natuurstenen huizen voorbij. Nog leuker wordt het als je onderweg uitstapt: 34 tussenstations bieden keuze uit grotten, watervallen, musea, kastelen, natuurgebieden en bergwandelingen.

Bijzondere architectuur op station Luik-Guillemins. Beeld Sander Groen
Bijzondere architectuur op station Luik-Guillemins.Beeld Sander Groen

LUIK-GUILLEMINS - Het meesterwerk van architect Calatrava

Geen beter vertrekpunt denkbaar voor een Ardense treinreis dan Luik. Het vorige station, in 1958 gebouwd ter gelegenheid van Expo 58, was rond de eeuwwisseling in verval geraakt en te klein voor de hogesnelheidstreinen Thalys, ICE en TGV. ­Santiago Calatrava kreeg de taak een nieuw, ruim en modern station te bouwen. De Spaanse architect verwierf wereldfaam met de Stad van de Kunsten en Wetenschappen in zijn thuisstad Valencia, ontwierp kantoortorens, operahuizen, luchthavens, sportcomplexen, musea en bruggen in de hele wereld, en spectaculaire treinstations in Zürich, Lyon en Lissabon. Het is een genot om op station Luik-Guillemins de trein te nemen; bij elk weertype en op elk moment van de dag zorgt de transparante overkapping voor een ­ander lichtspel.

COO - Wonderlijke watervallen

Een geheimtip kun je Coo niet noemen; het gehucht trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Zij komen af op de 15 meter hoge tweelingwaterval die ontstond toen monniken een meander van de Amblève ­afsneden om hun klooster te behoeden voor overstromingen. Al in de 18de eeuw was het een toeristische attractie, ernaast werd een buffet geopend en dat groeide uit tot Télécoo, het op één na oudste pretpark van België. Gert Verhulst, van Samson en Gert, nam het in 2005 over en doopte het om tot Plopsa Coo. De stoeltjeslift uit 1955 naar een uitkijktoren op een heuveltop is nog ­altijd in bedrijf. Het kan er druk zijn, toch heeft Coo charme en is een tussenstop bij de wonderlijke watervallen warm aanbevolen. Vanaf het station is het maar vijf minuten lopen.

De tweelingwaterval in Coo.  Beeld Sander Groen
De tweelingwaterval in Coo.Beeld Sander Groen

CLERVAUX - Topfotografen in een sprookjesstadje

Clervaux kan zo op een ­ansichtkaart. Wie dat plaatje wil schieten, volgt vanuit het centrum de Rue Hoh en beklimt de trap naar de ­Route de Marnach. Daar biedt een panoramabalkon uitzicht op het stadje dat schilderachtig verspreid ligt over de smalle vallei van de Clerve. Op een prominente plek in een bocht van dat riviertje staat de topattractie: het kasteel van Clervaux. Hier is de vermaarde fototentoonstelling The Family of Man te zien, met ruim vijfhonderd foto’s van onder anderen Robert Capa, ­Henri-Cartier Bresson, Eva Besnyö en Ed van der Elsken. Op een beboste heuveltop boven het station staat de Abdij van Sint-Maurice en Sint-Maur uit 1909, waar een dozijn benedictijner monniken woont.

visit-clervaux.lu/en/art/the-family-of-man

Clervaux in Luxemburg kan zo op een ansichtkaart. Beeld Getty Images
Clervaux in Luxemburg kan zo op een ansichtkaart.Beeld Getty Images

GOEBELSMÜHLE - Wandelen van station naar station

Op het Belgische deel van de spoorlijn rijden alleen internationale intercity’s, maar in Luxemburg rijden er ook snel- en stoptreinen die stilstaan bij de kleinste stationnetjes. Elk half uur stopt er een trein in Goebelsmühle, een gehucht met ­zeventien inwoners. Hôtel Schröder en Café de la Sûre waren in de jaren negentig nog in bedrijf, maar zijn al decennia gesloten. Toch stappen hier best wat mensen uit, dankzij de Luxemburgse spoorwegmaatschappij CFL, die 43 wandelroutes heeft uitgezet en bewegwijzerd.

Zo kun je de trein waar je wilt verlaten en door de ­natuur naar het volgende station wandelen. Een van de mooiste routes (met weidse uitzichten) vertrekt in Goebelsmühle en leidt via Bourscheid, met het grootste kasteel van Luxemburg uit het jaar 1000, naar het lieflijke dorpje ­Michelau.

LUXEMBURG - Stationsbuurt uit de belle époque

Aan het einde van de spoorlijn wacht een van Europa’s mooiste steden, met vestingwerken van Vauban, goede musea en smakelijke restaurants, plus spectaculaire vergezichten vanaf de Corniche. Neem niet té snel de lift naar de benedenstad, want ook een tourtje waard in Luxemburg-Stad is de honderd jaar oude stationsbuurt op het Bourbonplateau. De grandeur van de gebouwen toont aan hoe belangrijk de spoorwegen voor Luxemburg waren en nog altijd zijn, want zowel ­inwoners als bezoekers ­maken gretig gebruik van de trein, zeker sinds het openbaar vervoer in 2020 gratis werd. Een wandelroute (verkrijgbaar bij de VVV op Place Guillaume II of te downloaden op luxembourg-city.com) leidt langs een verlaten spoorweghotel, herbestemde spoorwegrotondes en meer architectonisch ­erfgoed uit de belle époque.

De route

Tussen Luik en Luxemburg-Stad rijdt eens per uur (in het weekend eens per twee uur) een intercity in beide richtingen; reistijd 2 uur en 40 minuten, een enkeltje tweede klas kost € 12,60. Je koopt één ticket per dag en mag de reis zo vaak onderbreken als je wilt. b-europe.com

Op het Luxemburgse deel van de lijn rijden bovendien snel- en stoptreinen, zodat je daar ook op de kleinere stations kunt uitstappen. In Luxemburg is het openbaar vervoer gratis: geen kaartje nodig, je kunt zo instappen. cfl.lu

null Beeld
Beeld

Reis

Vertrekstation Luik-Guillemins is vanuit Nederland bereikbaar via Maastricht of via Brussel; plan je reis op nsinternational.com.

Slapen

Een eenvoudig maar adequaat, betaalbaar driesterren-­hotel tegenover het station van Luik is Hôtel de l’Univers, sedert 1850. Tweepersoonskamer vanaf € 80 incl. ontbijt. hotelunivers.be

Tegenover het station in Luxemburg staat het City Hotel in art deco met eveneens drie sterren. Tweepersoonskamer vanaf € 150 inclusief ontbijt. cityhotel.lu

Eten

De gedroomde moderne reïncarnatie van de traditionele stationsrestauratie is het Grand Café de la Gare in het station van Luik, met een brasserie- en een restaurantgedeelte. grandcafedelagare.be

In het station van Luxemburg kun je aan tafel in restaurant Le Quai Steffen. Beide dagelijks geopend voor ontbijt, lunch en diner. lequaisteffen.lu

Info

walloniebelgietoerisme.be
visitluxembourg.com

Update september 2022: wegens een aardverschuiving op 27 augustus 2022 is de tunnel Schieburg tussen Kautenbach en Wilwerwitz in Luxemburg gestremd en kan deze treinreis momenteel niet worden gemaakt zoals beschreven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden