null Beeld
Beeld

Koken metJoke Boon

Zwarte bonen-tempéballetjes met tomaten-paprikasaus en doperwtjes-munt-couscous

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Ik weet niet wat het is: waarom hebben kleine ‘gehakt’-balletjes een feestelijker karakter dan één grote? Ik denk het idee dat er aan kleine balletjes meer krokante buitenkantjes zitten en dat je het idee hebt dat je zo meer krijgt, een rol spelen.

‘Gehakt’-balletjes kun je natuurlijk ook vegetarisch of vegan maken. Voor deze kerstballetjes in een tomaten-paprikasaus, vormen zwarte bonen, tempé en polenta de basis. Het levert een stevig en smakelijk balletje op. Heerlijk met de – naar zomer smakende – tomaten-paprikasaus die u erbij serveert.

Peulvruchten leveren niet alle benodigde aminozuren (bouwstenen van eiwit), maar als u ze met graan combineert wel. Daarom serveren we er couscous met doperwtjes en munt bij. Ook dit gerecht is weer heel goed voor te bereiden.

Ingrediënten voor 4 personen

Balletjes
• 1 blik zwarte bonen à 400 gram, 265 gram uitlekgewicht, afgespoeld en goed(!) uitgelekt
• 150 gram tempé
• 2 eetlepels edelgistvlokken (supermarkt, natuurvoedingswinkel)
• 2 eetlepels gebroken lijnzaad, geweld in 5 el heet water
• 60 gram zoute pinda’s
• ½ ui, gepeld in stukken
• 45 gram polenta
• 1 eetlepel tomatenpuree
• ½ theelepel sambal oelek
• 1 theelepel gedroogde tijm
• ½-1 theelepel zout

Saus
• 3 eetlepels olie
• 2 uien, fijngesnipperd
• 2 teen knoflook, gehakt
• 1 rode puntpaprika, in blokjes
• 1 blik tomaatblokjes à 400 gram
• ½ theelepel zout, ½ theelepel peper
• 1 theelepel gedroogde oregano
• 1 theelepel gerookt paprikapoeder
• 1 eetlepel tomatenpuree
• 1 ½ eetlepel balsamico azijn
• 1 theelepel suiker

Couscous
• 100 gram diepvriesdoperwtjes
• 250 milliliter groentebouillon
• 100 gram couscous
• 1 theelepel gedroogde munt
• 1 eetlepel gehakte (krul)peterselie

Bereiding

De balletjes: Maal pinda’s met edelgistvlokken tot kruim in de keukenmachine. Voeg tempé, bonen, ui, tomatenpuree, sambal, polenta, lijnzaad, tijm en zout toe. Pureer tot op gehakt lijkend mengsel. Vorm 16 balletjes formaat ongedopte walnoot. Bewaar afgedekt in de koelkast. Kan twee dagen van tevoren gemaakt worden, net zoals de saus.

De saus: Verhit olie , fruit ui en knoflook al omscheppend 8 minuten. Voeg paprika toe, bak 3 minuten mee. Voeg de andere ingrediënten en een kopje water toe en laat 10 minuten pruttelen tot een saus.

De couscous: Kook de erwtjes 3 minuten in de bouillon. Doe de couscous in een ruime schaal, meng met de gedroogde munt. Doe de erwtjes en de bouillon bij de couscous. Roer door en dek af met een bord of deksel. Laat 10 minuten wellen en roer luchtig door. Schep de peterselie erdoor en dien op.

De afwerking gaat als volgt: Als de couscous staat te wellen, bakt u de balletjes. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak ze rondom bruin en gaar in 8 minuten. Warm de saus op. Serveer de couscous met de balletjes en saus ernaast.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden