Koken metJudith Cyrus
Zuurkool op z’n Creools-Nederlands
Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.
Het is alweer een aantal jaar geleden dat ik oud en nieuw in Suriname vierde, en met de huidige lockdown worden mijn herinneringen daaraan alleen maar levendiger. Oudejaarsdag starten we rond 11 uur ’s ochtends in het centrum van Paramaribo. Er is volop muziek, feestvierende mensen en bombels en pagara’s – knalvuurwerk. Zo rond 11 uur ’s avonds is het stil op straat: alle feestgangers zijn naar huis want de laatste uurtjes van het oude en de eerste van het nieuwe jaar vier je met familie thuis. Ongetwijfeld zoeken de jongeren daarna elkaar weer buitenshuis op en dan gaan ze door ‘tot bam’: Bis am Morgen. Ziehier de invloed van Duitsers op de Surinaamse taal.
Carl Haarnack heeft veel onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van Duitsers in Suriname. Na de Nederlanders vormden de Duitsers de grootste groep Europeanen in Suriname. Naast de zendelingen van de Evangelische Broedergemeente, waren het ook kooplieden, plantagebezitters en -directeuren, wetenschappers, handwerklieden, artsen en soldaten – veel soldaten. Als ik uw nieuwsgierigheid heb gewekt, kijkt u dan op www.bukubooks.wordpress.com.
Ook dit jaar vieren wij ons oude jaar in Nederland thuis in kleine kring. Ik maak zuurkool op z’n Creools-Nederlands. In dit gerecht gebruik ik zoutvlees (voor gebruik uitkoken) maar mocht u dat niet kunnen vinden – of uitkoken teveel gedoe vinden – gebruik dan spekblokjes.
Wan bun new jari!
Ingrediënten voor 4 personen
• 500 gram zuurkool vers of uit het pak
• 250 gram kip in blokjes
• zout en peper
• 2 eetlepels olie
• 100 gram zoutvlees, uitgekookt (alternatief: spekblokjes)
• 1 tomaat, ontzaad en in blokjes gesneden
• 1 eetlepel tomatenpuree
• 250 gram vastkokende aardappelen, geschild en in parten gesneden
• ½ rookworst in plakken gesneden
• 1 teen knoflook, gesnipperd
• 1 ui, gesnipperd
• 1 tak selderij, fijngesneden
• ½ theelepel gemalen nootmuskaat
• 1 eetlepel zoete ketjap
• 1 eetlepel suiker
• 1 bouillonblokje
• 250 milliliter water
• 1 madame jeanette peper
• 25 gram roomboter
Bereiding
Spoel onder koud stromend water het meeste zuur van de zuurkool. Knijp het vocht eruit en leg apart. Was de kip en wrijf royaal in met zout en peper.
Verhit de olie in een pan en bak de kip rondom goudbruin. Voeg het zoutvlees of spekblokjes toe en bak 2 minuten mee. Bak de tomaat en tomatenpuree 1 minuut mee. Roerbak de parten aardappel er 1 minuut doorheen. Doe de plakken rookworst erbij en bak 20 seconden mee. Voeg de knoflook, ui, selderij, nootmuskaat, zoete ketjap toe en roerbak 20 seconden. Doe de zuurkool, suiker erbij, verkruimel het bouillonblokje boven de pan en roerbak 2 minuten. Blus af met het water. Verlaag het vuur en stoof het gerecht 30 minuten met het deksel op de pan. Voeg na 20 minuten de madame jeanette peper en roomboter, toe. Prik met een vork door de aardappelen om te zien of ze gaar zijn. Voeg anders nog wat water toe. Breng op smaak met zout en peper.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.