null Beeld Mark van der Zouw
Beeld Mark van der Zouw

KokenLasagne

Zoon (9) kookt lasagne voor het hele samengestelde gezin

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Van onze correspondent. Op een zondagavond zette een 9-jarige jongen uit de Amsterdamse Rivierenbuurt zijn vader, bonusmoeder, zus, babyzus en moeder een flinke schaal lasagne voor. Zo kreeg het schrandere knaapje zijn complete samen­gestelde gezin weer eens samen aan tafel.

Geen van de familieleden had een der­gelijke prestatie verwacht, aangezien de jongen in het verleden niet vaak blijk gaf van interesse in koken. “Dit mag wel in de krant”, was het commentaar van zijn moeder, die met flink knorrende maag aanschoof.

De jongen had het lasagne-initiatief op eigen kracht genomen. Dagen ervoor reeds, had hij zijn wens aangekaart bij beide ouders. Moeder had het toegejuicht; vader had zijn hulp aangeboden, ingrediënten in huis gehaald en een heel klein beetje geholpen. Vooral met de saus.

De lasagne was bepaald niet kinderachtig, maar klassiek en alles wat lasagne moet zijn: vol van smaak, zacht, romig en met een heerlijk knapperig randje. Alleen het extra laagje spinazie dat vader – groot voorvechter van vitaminen – erin had verwerkt, verraadde wat vreemde inbreng.

Toen zijn disgenoten informeerden naar het bereidingsproces wist de jongen te vertellen dat het met laagjes ging. Rode saus-witte saus-lasagne-rode saus-witte saus-­lasagne-rode saus-witte saus-lasagne-witte saus-kaas-klaar.

Moeder en bonusmoeder waren dermate over het smakelijke familiesamenzijn te spreken dat zij spontaan opperden er een traditie van te maken. Vanaf nu zal regel­matig een der ouders en/of kinderen het zondagse familiediner koken.

Lasagne van mijn zoon

• Rode saus
• 2 wortels, in kleine blokjes
• 2 uien, in kleine blokjes
• 2 tenen knoflook, gehakt
• 3 el olijfolie
• 500 gram grof rundergehakt
• 150 ml water
• ½ l passata
• ± 18 lasagnevellen
• 80 gram parmezaan, geraspt
Voor de bechamelsaus
• 50 gram boter
• 50 gram bloem
• 600 ml volle melk
• versgemalen zwarte peper

Bereiding

Verhit de olie in een diepe pan en fruit wortel, ui en knoflook ± 10 minuten Schuif groente opzij en rul het gehakt ± 5 minuten in het midden van de pan. Roer de groente erdoor zodra het vlees bruint en bak nog 5 minuten. Voeg water en passata toe en laat 30 minuten zacht pruttelen.

Maak ondertussen de bechamel: smelt de boter in een steelpan. Voeg bloem toe en roer goed door. Voeg een scheutje melk toe en roer goed door. Blijf scheutjes toevoegen tot alle melk op is. Roer goed door met een garde en laat nog ± 3 minuten doorkoken.

Maak in een ovenschaal dunne laagjes ­rode saus-witte saus-lasagne. Eindig met een laag lasagne met daarop witte saus. Strooi er de parmezaan over. Bak ± 35 minuten op 180 graden tot de bovenkant mooi goudbruin is. Lekker met groene salade.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden