null Beeld

Koken met KarinGriekse aardappels met citroen

Zonnig bordje gewoon eten

Een paar jaar geleden lunchte ik bij L’Arpège, het Parijse driesterrenrestaurant van de wereldberoemde groentechef Alain Passard. Lunch is misschien niet het goede woord. Terwijl buiten de lentezon uitbundig scheen, kregen wij binnen een urenlange variétévoorstelling voorgeschoteld waarbij het ene na het andere verleidelijke bordje op tafel verscheen - ik telde er wel 21. Allemaal even prachtig en even verrukkelijk.

Halverwege de middag kwam er een ouder stel de bomvolle zaak binnen, type bejaarde bohemiens, kleurrijk en extravagant. Zij een soort Vivienne Westwood met handmatig bijgekleurde appelwangetjes, hij in een roze-oranje jasje-dasje-pochetje-combi. Duidelijk habitués, want ze krijgen het mooiste tafeltje en een zoen van het voltallige personeel. (O hemel, weet u nog? Toen dat nog kon, elkaar zoenen, net als gezellig hutje-mutje in een restaurant zitten, of überhaupt in een restaurant zitten, of een weekendje naar Parijs gaan...)

Voor de bohemiens niet het gebruikelijke gastronomische verrassingsmenu, zoals de rest van de clientèle, zij kregen gewoon één groot bord geserveerd. Ik kon niet goed zien wat het precies was, wel dat het er ontroerend huiselijk uitzag. Geen cheffy streepjes en blobjes, met een mousse van dit en een knappertje van dat, welnee, gewoon een volgeschept bord met lekker eten. Net zo makkelijk.

Opfleurboodschap

Mocht u net als ik het afgelopen jaar het uit eten gaan zo gemist hebben, of het nu gaat om onvergetelijke sterrententen of gewoon uw eigen favoriete buurtrestaurant, er is één troost: lekkere bordjes eten zijn áltijd mogelijk, ook thuis. Die opfleurboodschap wil ik u midden in deze zonnige februari-serie graag even inpeperen.

Neem nou zoiets simpels als gebakken aardappels. Goudbruin knapperig van buiten en juist lekker kruimig van binnen. Wie is er niet dol op? Er zijn talloos veel methodes; wel of niet schillen, in de pan, in de oven, met boter, met olie… Het gaat nu echter niet om oeverloze discussies of over perfectie, maar om lekker. Deze zonnige piepers uit de oven heten bij ons thuis Griekse aardappels, vanwege de citroen en de oregano. Plus knoflook natuurlijk. Ogen dicht en waan u in zonnige, verre oorden.

Griekse Aardappels Beeld Karin Luiten
Griekse AardappelsBeeld Karin Luiten

Griekse aardappels met citroen

Nodig voor 4 personen:

800 g iets kruimige aardappels

1 citroen

1 knoflookteen

4 eetl olijfolie

1 eetl gedroogde oregano

zout & peper uit de molen

Oven voorverwarmen op 200 °C.

Borstel de aardappels schoon onder de kraan, schillen hoeft niet. Snij ze in gelijkmatige stukken, dat zorgt ervoor dat ze allemaal even gaar worden. Niet te groot, maar zeker ook niet te klein. Doe in een flinke ovenschaal waar ze ruim in passen, dus in één laag op de bodem, niet opgestapeld op een kluitje. Pers de knoflookteen erboven uit en rasp de schil van de citroen erboven fijn. Voeg olijfolie, oregano, zout en peper toe. Hussel alles goed door elkaar. Pers de citroen uit en sprenkel op het laatst ook het sap erover. Zet de schaal 45 minuten in de oven. Citroensap vertraagt de garing iets, dus de aardappelen hebben wat meer tijd nodig dan normaal. En ja, de ovenschaal ziet er daarna vies uit, maar daar heeft u een afwasmachine voor, of gewoon een sponsje en wat cif. Belangrijker: u heeft nu heerlijk geurige, knapperige en toch sappige aardappels waar om gevochten gaat worden. Perfect bijvoorbeeld bij gebakken vis.

Tip:

Gebruik liefst biologische citroenen, die hebben geen waslaagje. Anders moet u even goed borstelen onder de kraan.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden