null Beeld
Beeld

Koken met KarinAtjar tjampoer

Zonnestralen in een jampotje

Altijd november, ­altijd regen. Nou, in februari kunnen ze er anders ook wat van. Helemaal in Normandië, dé Franse regio met regengarantie. Eigen schuld, dikke bult. Ik wilde zo nodig een Frans huis op rij­afstand. Dat is gelukt, alleen tja, het weer is er niet beter dan in Nederland. Het had natuurlijk al een waarschuwing moeten zijn dat de mooie aangebouwde veranda door de vorige eigenaars het regenterras werd genoemd. Al valt het in de praktijk best mee. Het is tussen de buien door opvallend vaak droog.

Wat vooral opvalt, is dat je hier bijna ongemerkt zo veel mogelijk buiten bent. Om te beginnen wandel je zo het bos in, of de weilanden, waar ik tot nu toe slechts één keer een andere wandelaar ben tegengekomen, met hond.

Maar vooral vliegt de tijd voorbij met een beetje aanpielen in de tuin. Houtblokken kloven tot handzaam formaat voor de ­kachel of takkenbossen in stukjes breken voor aanmaakhoutjes. Bladeren harken voor de kersverse composthoop. Appelbomen snoeien. Fikkie stoken. Ook in de winter valt er in een grote tuin altijd wel wat te doen.

Buiten voelt als instantvakantie

En anders zit ik gewoon op een bankje, in een dikke jas, de handen gevouwen om een loeihete kom met thee, maar hé, wél lekker buiten. In Amsterdam zou ik er op zo’n grijze dag niet over piekeren om op mijn balkon te gaan zitten, maar hier voelt buiten als instantvakantie.

En kijk, dan komt soms als beloning zomaar ineens de zon ­tevoorschijn. Want ze hebben heus wel zon hoor, zelfs in Normandië.

A propos, ik ben graag uw hoogsteigen zonnestraaltje in grauwe dagen. Speciaal daarom heb ik deze hele februarimaand zonnige recepten in petto. We beginnen met een sprankelende portie hapklare levenslust in een potje: atjar tjampoer. Meteen maar een paar potjes, want ze delen leuk uit. Heerlijk fris bij nasi goreng of andere rijstgerechten. Eigenlijk bij alles wat oosters is. En prachtig zonnig geel dankzij de koenjit.

Atjar tjampoer Beeld Karin Luiten
Atjar tjampoerBeeld Karin Luiten

Atjar tjampoer, voor 3 à 4 jampotten

• 150 ml natuur- of appelazijn
• 150 ml water
• 200 g witte kool (of spitskool)
• 150 g wortel
• 150 g sperziebonen
• 200 g bloemkool
• 1 rode (punt)paprika
• 2 rode pepers
• 1 grote ui
• 3 cm verse gember
• 2 knoflooktenen
• 2 theel koenjit/kurkuma
• 1 theel zout
• 3 eetl suiker
• 1 eetl plantaardige olie

Snij de kool, wortel en paprika in dunne korte reepjes, de sperziebonen in stukjes van 1 cm, verdeel de bloemkool in piepkleine roosjes. Hak de rode pepers (zonder zaadjes) fijn. Snij ui, gember en knoflook in hand­zame stukken, doe samen met koenjit en zout in de keukenmachine en maal net zo lang tot het een natte prut is. Of gebruik hiervoor het bakje dat hoort bij de staafmixer. Eigenlijk hoort het in een vijzel (of cobek), dat mag natuurlijk ook. Als het maar goed pruttig wordt. Verhit de olie in een braadpan en fruit het uienprutje zachtjes 5 minuten. Voeg azijn, water en suiker toe, breng aan de kook en laat 1 minuut doorkoken. Voeg nu alle groente toe, wacht weer tot het pruttelt en laat dan 5 minuten koken. Doe over in schone glazen potten, duw goed aan met een vork, ze mogen lekker vol zitten. Draai dicht en zet 5 minuten ondersteboven. Blijft in de koelkast wekenlang goed.

Tip: piccalilly

Doe twee keer zoveel azijn en water en gaar daarin de groente. Voeg twee keer zoveel suiker, een lepel kerrie, drie lepels mosterd en een lepel maizena toe en laat indikken tot saus. Voilà: piccalilly.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden