Taugé. Beeld COLOURBOX

Recept Tineke Sluijter

Zoetzure kip met taugé

Ingrediënten voor vier personen:

• 500 gram kippedijenvlees
• 3 sjalotjes
• 3 rode pepers
• 4 teentjes knoflook
• stukje gember­wortel (3 cm)
• 2 vleestomaten
• 1/2 komkommer
• 1/2 eetlepel tomatenpuree
• 2 eetlepels sojasaus
• 2 eetlepels bruine suiker
• 2 eetlepels citroensap
• 1 theelepel zout
• 1/2 eetlepel maizena
• 2 eetlepels olie

Bereidingswijze 

Snijd het kippedijenvlees in stukken. Pel de sjalotjes en snijd ze grof. Snijd de rode pepers in de lengte doormidden, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd de pepers dan in kleine stukjes. Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn. Schil het stukje gemberwortel en hak het fijn. Kerf de vleestomaten met een scherp mes in en leg ze een minuut in kokend water. Spoel de tomaten af onder de koude kraan. Ontvel de tomaten en snijd ze daarna in partjes. Schil de halve komkommer, snijd deze in de lengte in vieren en verwijder zaad en zaadlijsten. Snijd de komkommer dan in stukjes van anderhalve centimeter.

Verhit de olie in een wok. Fruit hierin de stukjes rode pepers, de knoflook en de fijngehakte gemberwortel. Roerbak een minuut of twee en doe dan de sjalotjes erbij. Roerbak deze even mee. Schuif alles aan de kant en voeg de stukken kippedijenvlees toe aan de wok. Roerbak tot ze rondom lichtbruin zijn. Voeg de partjes vleestomaat, de tomatenpuree, sojasaus, suiker, citroensap en zout toe. Schep goed om en schenk er dan anderhalve ­deciliter water bij. Breng aan de kook en laat het vijf ­minuten zachtjes koken. Voeg de blokjes komkommer toe. Roer alles goed om en breng het gerecht weer aan de kook. Laat de kip op laag vuur in een minuut of vijf gaar ­worden.

Als het gerecht wat te droog dreigt te worden, dan kunt u nog een scheutje water toevoegen. Proef de saus en doe er eventueel naar smaak nog wat suiker of citroensap bij. Het is de bedoeling dat u zowel zoet als zuur proeft.

Doe de maizena en twee eetlepels koud water in een kommetje en roer er een papje van. Schenk dit al roerend in de saus en blijf roeren tot de saus goed gebonden is.

Serveer dit kipgerecht met een schaal witte rijst en een heel eenvoudig te maken groente, zoals taugé.

Overgiet de taugé met kokend water. Laat de taugé goed uitlekken in een vergiet. Doe twee eetlepels sesamolie in de wok en roerbak de taugé een minuut.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden