null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Zoete aardappel met jackfruit en kousenband

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

In het Caribisch gebied is rijst een basiselement van de maaltijd, zoals in Nederland de aardappel dat is, of lange tijd was – daar waag ik me niet aan. Als kind vond ik niets lekkerder dan een nieuwe oogst echte Hollandse aardappels. Op latere leeftijd kwam daar mijn waardering voor de Opperdoezer Ronde bij. Net als asperges een product om naar uit te kijken. Vanaf juli zijn ze er weer.

We kennen de aardappel als een oer-Hollands product, maar de oorsprong van de aardappel ligt toch echt in Zuid-Amerika. De laatste jaren krijgt die Hollandse aardappel gezelschap in het schap van de zoete aardappel. Botanisch gezien is de zoete aardappel geen familie van de aardappel. Zowel in de supermarkt als op menukaarten in restaurants en eetcafés is deze variant te bestellen. Ik beken u: ik ben liefhebber van zoete-aardappelpatat. Gebakken in de schil, met zeezout besprenkeld – jammie.

De zoete aardappel heeft z’n imago mee: hij wordt gezien als een gezond alternatief voor de aardappel, terwijl hij toch echt meer suikers heeft dan onze standaardpieper. Als mijn ouders ze konden vinden, aten wij een keur aan verschillende bataten. Ze zijn inmiddels in menig supermarkt en toko voorradig: oranje, paarse, witte, gelig of grauwgrijs. Verwar de zoete aardappel of bataat niet met de yams. Dat is een andere aardvrucht die veel gebruikt wordt in de Afrikaanse keuken. Ik zal u op een ander moment meer over yams vertellen. Voor nu een recept met oranje bataat met kousenband (of sperziebonen) en jackfruit.

Ingrediënten

• 4 zoete aardappelen
• 2 eetlepels olie
• 1 sjalotje, gesnipperd
• 1 knoflookteen, geperst
• ½ gele paprika, in blokjes gesneden
• 250 gram kousenband (of sperziebonen) tot doperwten gesneden
• 1 blik (Fairtrade ) jackfruit, uitgelekt en in grove stukken gesneden
• 1 eetlepel cognac
• 2 eetlepels hoisinsaus
• peper en zout
• 1 chilipeper, in ringen gesneden
• handje koriander, gesneden
• olie om de aardappelen in te smeren
• aluminiumfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappelen en prik er een paar keer met een vork in. Smeer ze in met wat olie en wikkel elke aardappel in aluminiumfolie. Leg de aardappelen op de bakplaat, schuif in de oven en rooster ze in ongeveer 30 minuten zacht. Om te controleren of de aardappelen gaar zijn, prikt u met een vork door de alufolie. Glijdt de vork er niet in, rooster de aardappel dan nog zo’n 20 minuten.

Verhit in een koekenpan de olie, bak sjalotje en knoflook glazig. Voeg de paprika en kousenband toe en roerbak 2 minuten. Voeg gesneden jackfruit toe en roerbak nog een minuut. Blus af met de cognac en voeg de hoisinsaus en een flinke draai van de pepermolen toe. Bak nog een minuut. Proef en breng eventueel nog op smaak met wat zout. Haal de aardappelen uit de folie en snijd ze overdwars open. Vul elke aardappel met het jackfruit-kousenbandmengsel en garneer met chilipeperringetjes en koriander.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden