Koken metJudith Cyrus
Zoet, pittig en verwarmend gemberbier
Nu de dagen weer merkbaar korter worden en mijn winterjas mij weer warm houdt, verlang ik dagelijks naar een zoet, pittig en verwarmend ‘biertje’ dat mij direct terugbrengt naar Paramaribo: gemberbier! Eigenlijk is het geen bier, maar een limonade waarin na een nachtje al fermentatie optreedt.
Voor mij zijn er twee soorten gemberbier; die met en zonder toevoeging van essence. Ik kies voor de laatste en merk dagelijks in mijn lunchroom hoezeer die in smaak valt. Met de hoeveelheid suiker bepaal ik zowel het zoetgehalte als de houdbaarheid:
300 gram suiker = lichtzoet, 7 dagen houdbaar
500 gram suiker = zoet, 21-30 dagen houdbaar
1000 gram suiker = zoet en als stroop (dus wel inkoken) 6 maanden houdbaar.
Ingrediënten
• 250 gram gember, in stukken
• 1 liter kokend water
• 300-1000 gram suiker
• 1 citroen, liefst biologisch anders goed gewassen, in plakjes
• 4 kruidnagels
• 2 pimentkorrels
Ook nodig:
• keukenmachine
• kaasdoek
• fles(sen) voor totaal 2 liter inhoud
Bereiding
Pureer de gemberstukken met schil en een paar eetlepels kokend water 2-3 minuten zo fijn mogelijk in een keukenmachine. Roer in een pan de gemberpuree, de rest van het water, de suiker, citroenplakjes, kruidnagels en pimentkorrels tot de suiker is opgelost.
Heb je ervoor gekozen om 1 kilo suiker toe te voegen omdat je gemberstroop wilt maken, kook de gemberpuree dan gedurende 1 uur op laag vuur. Laat het gemberbier daarna afkoelen en dek de pan af met een schone theedoek.
Heb je gekozen voor de snelle variant met minder suiker, laat het gemberbier afgedekt met een schone theedoek afkoelen.
Zet een vergiet of zeef in een pan of schaal en leg er een kaasdoek in. Giet het gemberbier door de kaasdoek, laat uitdruipen en knijp zo veel mogelijk vocht uit de pulp. Verwijder de citroenplakjes, kruidnagels en pimentkorrels uit de gemberpulp en doe ze – als je dat lekker vindt – bij het gemberbier.
Steriliseer maximaal 1 uur voor gebruik de fles(sen). Giet het gemberbier erin over en zorg dat de fles niet tot de nok toe vol zit. De gember gaat nog gisten en daarmee uitzetten. Als je de fles geheel gevuld hebt, zou die kunnen barsten.
Je kunt het gemberbier nu gelijk drinken. Afhankelijk van de hoeveelheid suiker die je hebt gebruikt, leng je het gemberbier aan met (heet) water. Of voeg wat ijsklontjes toe, doe er een scheutje (Borgoe) rum bij of hang een takje munt erin. Ook bij een nagerecht is gemberstroop een fijne smaakmaker; mijn vriendin giet het over haar roomijs.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.