Koken met KarinOpgedofte makreelsalade

Zit de mens te wachten op dit soort kruidenzakjes?

null Beeld Loek Buter
Beeld Loek Buter

Er zijn dagen dat de noeste thuiswerker om de haverklap onderbroken wordt door de voordeurbel: alwéér een pakje. Steevast gaat het dan om – doorgaans ongevraagde – culipost. Altijd weer een verrassing wat de voedingsmiddelenindustrie nu weer voor leuks heeft verzonnen. Van dolfijnvriendelijke crackers op basis van gerecyclede vuilniszakken tot klimaatneutrale chocoladeflikken in de nieuwe smaken skinny jeans, doorkijkbloes of trenchcoat.

Mijn buren krijgen de kans niet om jaloers te worden op die stroom pakketjes, want alles waar ik niks mee kan, zet ik te geef in de hal van ons appartementencomplex. Binnen vijf minuten blijkt er dan een liefhebber te zijn voor glutenvrije kombucha van slaafvrije pindadoppen uit Transnistrië.

Kruidenzakjes voor blikvis

De nieuwste levering van de postbode betrof een duo kruidenzakjes speciaal voor door de blikvis. Een samenwerking van Fish Tales en Verstegen. Zelf toevoegen: mayonaise, crème fraîche of yoghurt, teneinde een smeuïge broodbeleg-achtige substantie te verkrijgen. Zonder zout, waarvoor hulde, en in twee verschillende smaken: Toscaans, een mix van gedroogde tomaat en oregano die ruikt naar pizzakruiden, of Provençaals, een groen gespikkeld geheel dat vooral geurt naar dragon.

Meteen uitgeprobeerd met makreel – lunchen moet je toch – maar de beloofde ‘nieuwe smaaksensatie’ viel nogal tegen. We vonden het bij ons thuis een beetje niksig. Fluks gingen we dan ook in de weer met een kneep citroensap, wat kappertjes, een flinke haal van de pepermolen en wat verse peterselie. Tja, wat voegt zo’n zakje dan eigenlijk nog toe? Het makkelijke van vis uit blik is juist dat je er weinig mee hoeft te doen om er iets lekkers van te maken.

Zit de mensheid enorm te wachten op dit soort kruidenzakjes? Ik betwijfel het. Aan de andere kant: kan het kwaad? Nee. Misschien vindt menigeen het een uitkomst. Alleen de prijs is pittig: 95 eurocent per zakje, bedoeld voor 1 à 2 blikjes vis. Ooit waren specerijen spreekwoordelijk peperduur; je zou bijna gaan denken dat die tijden weer herleven. Zullen we dan zelf maar weer eens iets in elkaar knutselen?

null Beeld Karin Luijten
Beeld Karin Luijten

Recept

Opgedofte makreelsalade

Nodig voor 4 personen:

1 gerookte/gestoomde makreel

1 limoen

1 grote of 2 kleine friszure appels

1 rijpe avocado

1 flinke rode ui

paar takjes verse dille

50 ml rijstazijn (of wittewijnazaijn)

scheut olijfolie

1 eetl suiker

zout & peper uit de molen

In fijngehakte versie is dit een prima makreelsalade voor op brood, maar als u de makreel wat groter laat en de boel in een cocktailglas serveert, heeft u prompt een feestelijk voorafje.

Rauwe ui is zelden lekker, tenzij u een fijngesnipperd sjalotje neemt. Maar ingemaakte rode uienringen zijn zacht, smakelijk, en worden bovendien mooi knalroze. Snij de ui daarvoor in dunne ringen. Los de suiker en ½ theel zout op in de azijn door alles samen even te verhitten in een steelpan. Doe met de ui in een luchtdicht ziplockzakje, leg minstens 1 uur in de koelkast.

Rasp de schil van de limoen boven een kom, pers hem daarna uit. Voeg ook een scheut olijfolie toe. Snij de appel en avocado in blokjes, hak de dille fijn en meng erdoor. Verwijder vel en graten van de makreel (of koop kant en klare makreelfilets bij de visboer. Of neem desnoods twee blikjes). Verdeel in stukken en schep samen met de ui door de kom. Proef op zout en peper. Serveer in mooie glazen.

Tips

Voeg ook eens een gesnipperde groene peper toe. Geen limoen? Een halve citroen. Geen dille? Varieer met peterselie, bieslook, basilicum of koriander.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden