Recept Zeebaars Pepesan Tomaat

Zeebaars Pepesan Tomaat

Ingrediënten voor vier personen:

Voor de boemboe: 2 serehstengels, gemberwortel (3 cm), 10 kemirienoten, 4 rode pepers, 1 ui, 3 teentjes knoflook, 1 theelepel zout, 2 cocktailtrostomaatjes, kneepje limoensap, 8 limoenblaadjes. Verder: 4 stukken bananenblad, 4 zeebaarsfilets met huid, maïzena, zout, 12 cocktailtrostomaatjes, paar takjes groene kruiden, 3 eetlepels zonnebloemolie, plus olie om in te bakken. 

De prijs voor het beste kookboek, Het Gouden Kookboek, gaat dit jaar naar ‘Indorock’. Een fantastisch kookboek, geschreven door Vanja van der Leeden en met prachtige foto’s van Remko Kraaijeveld. Het boek draait om authentieke smaken in een nieuw jasje, zoals dit gerecht met zeebaars. In plaats van bananenbladeren kunt u bakpapier of alu-folie gebruiken.

Bereidingswijze 

Eerst maken we de boemboe. Dat kan in een grote platte vijzel of in een blender. Verwijder de buitenste bladeren van de sereh en snijd het binnenste deel fijn. Gember schillen en klein snijden. Rode pepers, ui, knoflook en tomaatjes klein snijden. Wrijf alles met de kemirienoten, het zout en limoensap tot een pasta of pureer het fijn in een keukenmachine. Snijd de nerf uit de limoenblaadjes en snijd ze fijn. Schep door de boemboe. Verhit drie eetlepels olie en gaar hierin de boemboe een minuut of vijftien. Verwarm de oven voor op 180 graden. Strooi maïzena op een bord. Bestrooi de zeebaarsfilet aan beide kanten met zout. Kerf de huid in met een scherp mes en leg de visfilets met de huidkant in de maïzena. Verhit een laagje olie in een koekepan. Schud overtollige maïzena van de visfilets en bak ze alleen op de huidzijde op hoog vuur in een paar minuten krokant. Bak twee filets tegelijk. Leg ze daarna met de huid naar beneden op een plank.

Verdeel de boemboe over de filets. Leg de bananenbladeren klaar. Snijd de tomaatjes in plakjes en verdeel ze over de bananenbladeren. Bestrooi met zout. Leg hierop de zeebaarsfilets, met de huid naar boven.

Vouw het blad dicht en steek de bovenkant vast met een prikker. Gaar de vispakketjes in tien minuten in de oven. Leg de pakketjes op vier borden, verwijder de prikker en garneer met een takje groen zoals dille, dragon of basilicum. Serveer met gekookte witte rijst en bijvoorbeeld sperziebonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden