ReceptJudith Cyrus
Zalmpakketje met zwarte bonensaus
Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.
Deze maand heb ik veel workshops gegeven en private dinings verzorgd. De ene week waren het drie workshops Ottolenghi, de andere week evenveel Surinaams.
De gezelschappen verschilden van individuen of duo’s die zich hadden ingeschreven voor een workshop of die workshop cadeau hadden gekregen, tot (management)teams die een workshop als teambuilding-activiteit of uitje hadden georganiseerd.
Naast deze verschillen was er afgelopen maand een constante: alle workshops en dinings vonden plaats in de kookstudio van Mevrouw Hamersma in De Pijp. Naast de fijne keuken en het warme personeel, is deze locatie voor mij een walhalla: van grond tot plafond kookboeken.
Helaas had ik er afgelopen maand geen tijd voor om rustig de nieuwe aanwinsten door te nemen en met een stapeltje naar huis te gaan, maar wellicht dat Marieke komende maand weer ‘s een dag de winkel draait. Dan rijd ik zeker langs en vlij ik me neer – met een beetje geluk in een veelbelovend voorjaarszonnetje – met een goed kookboek. Voor nu een recept uit mijn nieuwe boek.
Ingrediënten
• 4 stukken zalmfilet
• 1 eetlepel olie
• 250 g peultjes
• 1 cm verse gember
• 2 sjalotjes
• 2 takjes lente-ui
• 1 limoen
• ½ theelepel sesamolie
• 4 eetlepels zwarte bonensaus
• 1 pak sobanoedels
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer de zalmfilets in met de olie. Neem de peultjes af. Schil de gember en schaaf er met een kaasschaaf plakken van. Snijd de sjalotjes in ringen, snipper de lente-ui en snijd de limoen in partjes.
Snijd voor elke zalmfilet een stuk aluminiumfolie dat groot genoeg is om de filets volledig in te pakken. De folie moet straks een ruim jasje om de filets vormen. Leg in ieder pakketje eerst enkele ringen sjalot en lente-ui en leg daarbovenop een filet met 1 eetlepel zwarte bonensaus. Verdeel de peultjes over de 4 pakketjes, druppel er wat sesamolie over en leg er plakjes gember en een partje limoen bij. Sluit de pakketjes en laat daarbij ruimte over om te stomen.
Leg de filets in een ovenschaal en schuif deze in de oven. Stoom de zalm in 15 minuten. Kook ondertussen de sobanoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Serveer op elk bord wat sobanoedels en leg er een zalmpakketje bij.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.