ReceptZalmgebak met spitskoolsalade

Zalmgebak met spitskoolsalade

Ingrediënten, voor vier:

Bakmateriaal:
•  ingevette vlaaivorm 28 cm diameter (losse bodem)
•  alu­folie

Korst:
•  250 g zelfrijzend bakmeel
•  1 tl zout (2 g), 150 g verse roomkaas (MonChou)
•  50 g zachte boter, 75 ml melk

Vulling:
•  100 g fijngesneden spitskool
•  1 grofgesneden bosuitje
•  200 g lang gesneden gerookte zalm
•  4 eieren (L)
•  40 g fijngesneden dillegroen
•  melk

Bereidingswijze 

Pardon! Dit gebak is niet zo heel eenvoudig. Maar wel heel feestelijk en helemaal van tevoren klaar te maken. U kunt het zelfs invriezen. De gerookte zalm moet zo vers mogelijk zijn, anders kan een keldersmaak ontstaan. Dus vér voor de houdbaarheidsdatum gebruiken. Er is veel verschil in kwaliteit: neem vooral niet de goedkoopste.

Korst: met twee messen roomkaas en boter door meel en zout tot kruim snijden. Melk erdoor roeren met een mes. Een egaal deeg kneden. Twee ballen vormen, één van 300 g. Deze deegbal op bestoven werkvlak uitrollen tot een cirkel van 34 cm. In vieren vouwen, uitklappen in de vorm. Overhangend deeg naar binnen vouwen en goed tegen de rand drukken. Losjes bedekken met folie. De tweede deegbal uitrollen tot 30 cm diameter. Gaatjes eruit steken (sterretjes voor Kerst); de plak op het folie leggen. ­Uitsteeksels erop. Koelen. Intussen de vulling klaarzetten. Oven voorverwarmen op 200 ºC.

Vulling: plak-met-gaatjes met folie plat neerleggen. De drooggedepte kool over de deegbodem uitspreiden. Daarop het bosuitje. Daarop repen zalm kruislings, als wielspaken. Restjes langs de rand. De kool moet te zien blijven. De eieren loskloppen met de dille en wat zout. Uitspreiden in de deegbak, ook bij de rand. De plak met gaatjes (zonder folie) bovenop leggen, aandrukken bij de rand; overtollig deeg wegknippen. Bovenkant met melk bestrijken. Versieren met de uitsteeksels, ook bestrijken; 35 minuten bakken, onderste richel.

Opwarmen: 25 minuten, onderste ­richel, voorverwarmde oven 175 ºC.

Hierbij een salade van fijngesneden spitskool, bosui, peper, zout, (walnoot)olie en witte wijnazijn.

Wijn: Chablis (Chardonnay).

Menusuggestie

Vooraf: rechthoek van mayonaise maken op bordjes. Daarop rijtje uitgelekte schorseneren uit pot (Hak), flankeren met 2 rijtjes Hollandse garnalen gemengd met fijngesneden peterselie. 

Na: Verse dadels met ongeklopte slagroom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden