null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Zalm met mierikswortelkorst en geroosterde biet

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.

Af en toe móéten we een zalmrecept bedenken. Want het verplicht je wel tot iets als je aldoor gilt dat tweemaal per week vette vis een must is, nietwaar?

En zo veel keus aan vette vis is er niet. Sardienen en ansjovisjes zijn lekker, maar klein en lastig schoon te maken. Tonijn vinden wij zalig, het liefst rauw, maar dat begint onderhand wel erg elitair te worden, want zowat 6 euro per ons. Gelukkig maar, ergens, want veel tonijnsoorten werden door overbevissing met uitsterven bedreigd. Tegenwoordig gaat het met de meeste tonijnvarianten dankzij allerlei beschermende ingrepen veel beter, en laten we dat zo houden.

Dan is er nog paling, maar daar kun je tegenwoordig eigenlijk écht niet meer mee aan komen zetten, want die vis is en blijft ernstig bedreigd. Het cholesterolgehalte van paling is bovendien nogal hoog. Laatst kregen we ergens ongevraagd een ongelooflijk lekkere salade met paling, gecombineerd met meloen nota bene. Dat was me toch lekker! Maar nee, we houden ons in.

Dan is er nog haring, ook heerlijk, zij het erg zout. En natuurlijk de makreel, top, maar die kwam al vaker voorbij. Dus alla, weer aan de zalm. We zijn er niet dol op, maar moeten nu en hier bekennen dat we wéér een toppertje aan ons zalmoeuvre hebben toegevoegd. Simpel én lekker. Dit mede dankzij de geroosterde biet, waaronder meestal wordt verstaan dat deze wordt ingepakt en dan gaar gestoomd in de oven. Voor dit recept pakken we ze niet in. We roosteren ze open en bloot in de oven, net zoals je dat vaak met aardappels doet. In de herfst zijn bieten lekker klein, dan zijn ze ook nog eens vlot gaar. Neem trouwens als het even kan geen kweekzalm, want daar zit niet bijster veel omega 3 – gezonde, meervoudig onverzadigde vetzuren – in.

Ingrediënten voor twee personen

• 6 of 8 kleine bietjes
• bakolie
• 200 g verse zalm
• 1 flinke knoflookteen
• 20 g panko of gewoon paneermeel
• 3 el extra vierge olijfolie
• 2 el geraspte, liefst verse mierikswortel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de bietjes, schillen is niet nodig, schraap wel het eventuele vuil eraf. Snij ze halfdoor, en nog eens en nog eens, wat per biet acht stukjes oplevert.

Vet een ovenschaal in met olie. Doe de stukjes biet erin, hussel ze goed en zet de schaal in de oven.

Snipper de knoflookteen. Doe de snippers in een vijzel, roer er de panko en de olijfolie doorheen. Dan goed stampen met die vijzel. Rasp de, bij voorkeur verse mierikswortel en meng het eindresultaat door de panko.

Leg de zalm nadat de bieten 20 minuten in de oven hebben gelegen in het midden van de ovenschaal en bedek daarbij de zalm met wat de mierikswortelkorst wordt. Na nog eens 25 minuten is die lekker bruin, de bieten zijn dat inmiddels ook (niet laten aanbranden, ongezond!), en de zalm is fijn smeuïg.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden