null Beeld

Koken metJudith Cyrus

Zalm met gember

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Daar zitten we weer: in lockdown. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet er nog aan wennen merk ik. En ergens wíl ik er helemaal niet aan wennen. Al die leuke winkeltjes die ik tijdens de kerstvakantie had willen bezoeken: dicht. Al die onontdekte kroegjes en restaurantjes: dicht. Nou ja, ik hoef het u niet te schetsen; u zit er ook in.

Dan koester ik nog maar onze laatste winkelzaterdag van dit jaar. Nou ja, ‘koester’? Het leek een onmogelijke opgave om zaterdag zelf onze laatste kerstinkopen te doen: overal waar we kwamen, waren de rijen lang. Bij een enkele winkel stond zelfs buiten een lange rij. Een kort oogcontact zegt ons dan voldoende: wegwezen.

Deze zaterdag hebben ook de marktkooplui blijkbaar goede zaken gedaan, want eerder dan normaal waren zij hun kramen al aan het inpakken. Ik heb geluk: er is nog een tafel die vol ligt met gember. “Neem maar mee mop”, hoor ik de marktkoopman zeggen die mij de gember ziet bestuderen. Dat laat ik me geen twee keer zeggen. Met het kostbare goedje in mijn tas, bedenk ik wat voor lekkers ik met deze gember ga maken. Om te beginnen zalm met gember uit de oven. Serveer de zalm met kleefrijst en geroerbakte (Shanghai) paksoi. Kunt u dat niet vinden, gebruik dan Chinese kool.

Fijn kerstfeest!

Ingrediënten voor 4 personen

• 4 zalmmoten met vel
• peper en zout
• 4 eetlepel hoisinsaus (Lee Kum Kee)
• 1 eetlepel lichte sojasaus
• 1 theelepel sesamolie
• 2 cm gember, geraspt
• 1 limoen, schil van en uitgeperst
• 3 lente-ui, in ringen gesneden
• 1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder (zie het recept van 8 september als u het kruidenpoeder zelf wilt maken)
• 1 eetlepel olie
• 1 eetlepel sesamzaadjes

Bereiding

Wrijf de zalm in met peper en zout. Maak ondertussen een sausje van de hoisinsaus, sojasaus, sesamolie, geraspte gember, sap en rasp van de limoen, lente-ui , vijfkruidenpoeder en olie.

Bedek de zalm met het sausje en laat 15 minuten marineren. Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Leg de zalm met het vel naar beneden in een ovenschaal en bak de zalm in ongeveer 7 minuten net gaar. Rooster in een droge koekenpan de sesamzaadjes goudbruin. Leg de zalm op een schaal en strooi de sesamzaadjes erover.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden