ReceptYakisoba

Yakisoba, het streetfood van Japan

Beeld Jakob van Vliet

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants. Hij haalt zijn inspiratie uit Nederland, Tokio en alles ertussenin.

Bas en Lisja, mijn vrienden, hadden net hun nieuwe zaak opgezet. Dertien jaar geleden kwamen ze op bezoek in Tokio. Ik nam ze mee naar mijn favoriete ramentent. Ramen klonk toen niet bijzonder, was dat niet gewoon een noedelsoepje? Maar één slokje van de bouillon en één hap van de noedels was voor hen genoeg om te weten dat het hier om iets uitzonderlijk goeds ging: de geoefende eter proeft meteen de uren die in de bereiding zitten. We grapten dat ik maar een ramentent in Nederland moest beginnen.

Ik ging meer en meer ramen eten en er ook over lezen. En thuis ging ik het zelf maken. Als je voor jezelf kookt is alles lekker, ik begon er langzaam in te geloven dat het wel iets kon gaan worden. Via een Japanse vriend leerde ik een ramenchef kennen. Hij stond even op de vierde plek in een lijst van Japans beste ramententen. Hij gaf me adviezen. Nu moest ik wel; ik ging terug naar Nederland om een ramentent te beginnen.

Maar hoe doe je dat, vroeg ik Bas en Lisja. Na de lange weg die ze zelf hadden afgelegd, konden ze het me niet meteen aanraden om een zaak te beginnen. Omdat ik bleef aandringen regelden ze een pop-uplocatie boven een toko. Daar kon ik het vak leren. Mijn eerste bouillons waren te waterig, het was moeilijk om constant te zijn.

Dat mijn ouders een restaurant runden en ik bezield kookte, was geen bewijs dat ik er ook daadwerkelijk iets van kon maken. Bas gaf me een spoedcursus en hielp me bij het stroomlijnen van de keuken. Maar de eerste dag stond ik er echt alleen voor. Ik was nerveus en het liep niet.

Een vrouw uit Singapore was mijn eerste klant. Ze moest heel lang wachten. De smaak van de bouillon was ingezakt, de diepte was vervlogen. Toen ze uitlegde hoe slecht het allemaal was, dacht ik bij mezelf: waar ben ik nu weer aan begonnen?

Maar ik ben niet ongevoelig voor de magneet die om dit vak hangt, ondanks alle inzet van mijn ouders om maar niet in de horeca te belanden. Ik had dus geen keus, en ik ging maar door. Desnoods tot diep in de nacht, net zolang tot het iets werd.

Ingrediënten (voor 2 personen)

• 250 g verse ramennoedels (200 g gedroogde noedels)
• 4 tl worcestershire saus
• 2 tl sojasaus
• 4 tl oestersaus
• 2 tl tomatenketchup
• 1 tl suiker
• snufje peper
• bakolie
• 100 g varkensspek, in dunne plakjes gesneden
• ¼ spitskool, in stukjes van 2-3 cm
• ½ ui, in schijfjes
• 1 lente-ui, in stukjes van 3 cm
• 1 wortel, julienne gesneden

Bereiding

Ik kan hier helaas niet even uitleggen hoe je bouillon trekt voor ramen. Het is vrij complex en heel bewerkelijk. Daarom gaan we deze keer gebakken ramen maken: yakisoba. Misschien wel het populairste streetfood in Japan.

Kook de noedels gaar en spoel ze direct af in een vergiet onder de koude kraan. Mix de ingrediënten voor de saus door elkaar. Bak met wat olie de uien in een grote koekenpan. Doe het spek erbij. Het vuur niet te hoog, anders brandt het aan. Zodra het vlees gaar lijkt, doe je de wortel erbij. Roer het goed om. Vervolgens voeg je de spitskool toe en de lente-ui. Zodra het gaar begint te worden, voeg je de noedels toe. Nu is het een kwestie van alles goed mengen met de saus erbij. Voeg eventueel wat water toe als het geheel te droog wordt. Zodra de noedels warm zijn, is het klaar.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden