null Beeld
Beeld

Koken metJoke Boon

Worteltjes uit de oven, waar je geen hoofdpijn van krijgt

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Ik rende over de zojuist gedweilde linoleumvloer en gleed uit. Ik viel plat op mijn achterhoofd en was even van de wereld. In de bus naar huis kreeg ik hoofdpijn. Eenmaal thuis ging ik op de bank liggen en wilde ik geen eten, ik was erg misselijk. De rest van het gezin ging aan tafel. Het was vrijdag, en dan aten we worteltjes en vis. ‘Wil je misschien wat worteltjes?’, vroeg mijn moeder? Het woord worteltjes was de spreekwoordelijke druppel die mij liet braken in het emmertje naast me. Tot groot ongenoegen van mijn broer en zusje die net aan hun worteltjes begonnen.

De dokter constateerde een zware hersenschudding en schreef 6 weken platte bedrust in het donker voor. De zomervakantie begon toevallig een paar dagen later. En zo lag ik een zomer waaraan geen eind leek te komen in het donker in mijn kamertje dat aan een speelplein grensde. Waar het geluid van spelende kinderen dichtbij en tegelijk verder was dan ooit daarvoor.

Tot ver in mijn volwassen leeftijd kreeg ik hoofdpijn van oranje eten, en in het bijzonder van gekookte worteltjes. Tot iemand eens zei hoe raar dat eigenlijk was. En toen legde ik de link naar de hersenschudding, de gekookte worteltjes en zes eenzame weken plat in het donker tijdens een zomervakantie. Sinds ik dat inzicht heb ging ik meer en meer oranje eten, zonder hoofdpijn.

Een favoriete manier om worteltjes klaar te maken is om ze te roosteren in de oven.

Ingrediënten voor 4 personen

• 1 bos worteltjes +/- 700 gram, geschrapt
• 65 ml vers geperst sinaasappelsap
• 15 ml agave- of ahornsiroop
• 25 ml olijfolie
• 2 theelepels vadouvan (Franse kerrie in een blikje van Euroma, supermarkt. Kunt u het niet vinden? Neem dan mild kerriepoeder)
• een halve theelepel zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schik de worteltjes in een licht ingevette ovenschaal, het liefst in één laag. Snij dikke exemplaren doormidden zodat alle worteltjes dezelfde dikte hebben.

Klop een sausje van het sap, de agave- of ahornsiroop, de olie, vadouvan en het zout en schenk dit over de worteltjes. Zet in het midden van de oven en rooster gedurende 30-35 minuten bruin en gaar. Schep tussendoor eenmaal om.

Bewaar 100 gram van de bereide worteltjes voor volgende week, dan maken we daar een heerlijke spread van.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, en Judith Cyrus vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden