ReceptWortels met PanPan

Wortels met PanPan

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Iets voor 5 december! Natuurlijk heeft iedereen wortels in huis: voor het paard van Sinterklaas. Aardappels liggen er altijd wel, net als prei. Alleen nog die PanPan even halen bij de super, je was toch al iets vergeten voor vanavond.

Janny de Moor

Hoezo die merkwaardige naam? Djordi Sterk van Zijerveld Kaas in Bodegraven, wist het antwoord. Dat is het noodsignaal van een schip. Het voorbeeld van deze kaas, de Leidse met sleutels, werd namelijk graag meegenomen op de schepen van de VOC: mager (30+) dus langer houdbaar, eigenlijk een bijproduct van boter.

Hoezo dan de nog minder vette PanPan (20+)? Wel, in de jaren negentig gaf het Voorlichtingsbureau voor de Voeding een boekje uit, 'Ik let lekker op minder vet', met het advies om 'bij uitzondering' te kiezen voor voor volle melk. Dat was een mooie tijd: we hoefden enkel op vet te letten, vandaar die Pfas-pannen. En dus sprongen de kaasmakers er vrolijk in met deze echt smakelijke variant, die niet meteen wegsmelt en dus geknipt is voor een warm gerecht.

Ingrediënten voor twee personen:

- drie niet te dikke winterwortels (circa 400 g tezamen)
- flinke klont boter
- geschilde vastkokende aardappels
- flink stuk groen
- van een prei peper, zout
- vier plakken PanPan (circa 150 g)

Bereidingswijze

- De wortels met een dunschiller schillen. In ruim water gaar koken.
- De boter smelten in een grote koekepan. De aardappels in plakjes erin doen, met peper en zout bestrooien. Onder deksel bakken tot ze halfgaar zijn, omdraaien en de prei erop strooien. Alweer toegedekt doorbakken tot de aardappels gaar zijn.
- Intussen de plakken PanPan in de lengte in vieren snijden.
- De wortels in de lengte halveren.
Met de doorgesneden kant op de aardappels leggen, dwars erover de reepjes PanPan, met ruimte ertussen. De kaas onder deksel licht laten smelten. Onmiddellijk serveren.

Menusuggesties

Vooraf: Fijngesneden spitskool mengen met dillezaad, peterselie en knoflook plus walnootolie en witte wijnazijn. Bestrooien met gehalveerde walnoten en fetakruim.
Na: van 250 ml sinaasappelsap plus 2 eetl. suiker gelei maken met zakje Oetker Taartgelei. In coupes scheppen, afkoelen, dot slagroom en fijngestoten speculaas erover.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden