Beeld Mark van der Zouw

ReceptWortelpompoensoep

Wortelpompoensoep

De laatste tijd eet ik weer veel Thais. Dat begon doordat een vriendin me meenam naar een Thais restaurant waarover ze een recensie moest schrijven. We waren er niet zo enthousiast over, want het was nogal een gemiddelde, Nederlandse Thai. Dus proefden we voornamelijk zoet. Zowel het zuur als de pit was bijna volledig uit de gerechten verdwenen. Funest voor een keuken die gebouwd is op de perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en heet. We voelden ons daar aan tafel als die twee zure oude mannetjes van The Muppet Show: menig gerecht werd van vernietigend commentaar voorzien.

Gelukkig at ik de dag erna weer Thais; en heel veel beter dit keer. Want bij Sukhothai Thanee in de Noorderstraat in Amsterdam zijn ze niet bang om gasten flink wat rode pepers voor te zetten en de currypasta’s zijn allemaal zelfgemaakt. Dat deden ze al toen ze nog in World of Food zaten en dat ging blijkbaar zó goed dat ze nu dit mooie restaurant hebben geopend.

Zodra je binnenkomt, ruik je al dat het goed zit. Een spicy parfum van gember, galanga, kurkuma en koriander verwelkomt je en zet meteen al je zintuigen op scherp. Al die heerlijke smaken krijg je ook op je bord. Een topscore, ook al was ik hier niet aan het meerecenseren.

De kant-en-klare currypasta’s zijn bij mij thuis nu dus definitief in de ban. Ik stamp ze weer zelf in mijn vijzel. Van een restje zelfgestampte khao-soipasta maakte ik deze hartverwarmende herfstsoep.

Wortelpompoensoep

Ingrediënten (voor 6 à 8 kommen)

• 5 sjalotten
• 6 tenen knoflook
• 6 peperoncini, in stukjes
• zaadjes uit 3 kardemompeulen (liefst zwarte)
• 1 el korianderzaad
• 1 tl grof zout
• 3 à 4 cm verse gember, geschild en in plakken
• 3 à 4 cm verse kurkuma, geschild en in plakken
• 4 el neutrale olie
• 1 grote rode ui, gesnipperd
• 400 g wortel, geschild en in stukjes
• flespompoen (±500 g), geschild, pitten eruit en in stukjes
• ½ l kokosmelk
• ½ l kippenbouillon
• 2 el Thaise vissaus
• 2 el sojasaus
• 1 el palmsuiker
• bosje koriander, gehakt
• 200 ml kokosroom

Bereiding
Leg sjalotten en knoflook met schil en al op een bakplaat en rooster ± 25 minuten in de oven tot ze zacht zijn.
Pel knoflook en druk sjalotten uit de schil. Vijzel peperoncini fijn met zout, kardemom- en korianderzaad.
Doe samen met geroosterde sjalot, knoflook, gember en kurkuma in een keukenmachine en maal tot pasta.
Verhit olie in een soeppan en bak daarin rode ui glazig. Voeg kruidenpasta toe en roerbak 2 minuten mee.
Doe wortel en flespompoen erbij en roerbak 10 minuten.
Giet kokosmelk en bouillon erover en breng op smaak met vissaus, sojasaus en suiker. Laat ± 15 minuten zacht koken. Pureer met een staafmixer en meng gehakte koriander erdoor.
Proef en voeg eventueel nog wat zout of zoet toe. Serveer met kokosroom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden