Recept Wontons met varkensvlees en garnalen

Wontons met varkensvlees en garnalen

Beeld TR Beeld

Zo vlak voor Kerst is dit misschien niet direct een recept waar uw hoofd naar staat, maar voor je het weet vieren we Oud en Nieuw en dan is dit een heerlijk hapje in plaats van (of naast) de oliebollen en appelflappen. Wontons zijn Chinese pakketjes van flinterdunne, dichtgevouwen deegvelletjes die gevuld worden met vis, vlees, groenten of paddestoelen - of een combinatie daarvan. Vaak worden ze gefrituurd, maar er zijn ook varianten die gestoomd worden op een velletje bakpapier in een mandje boven een pan met kokend water. (Tip: bestrijk het bakpapier dan met een beetje chili-olie. Dat geeft een heerlijk smaakje en de wontons plakken dan niet vast.) De best wel grote supermarkt bij mij in de buurt heeft geen varkensgehakt. Daarom maak ik dat zelf door een hamlapje in stukjes te snijden en die in de keukenmachine fijn te malen.

Ingrediënten voor vier personen:

20 wontonvelletjes (diepvries), 125 gram varkensgehakt of een hamlapje, 200 gram rauwe garnalen, 4 kastanjechampignons, 2 teentjes knoflook,

1 voorjaarsuitje, 1 ei, 1 theelepel sesamolie, 1/2 eetlepel Chinese rijstwijn, 1/2 eetlepel sojasaus, 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper, olie om te frituren.

Bereidingswijze

Laat de wontonvelletjes ontdooien onder een vochtige theedoek. Pel de garnalen, snijd de rugzijde in en verwijder de zwarte draad (het darmkanaal). Spoel ze af onder de kraan en laat ze in een vergiet uitlekken. Dep ze droog met keukenpapier. Hak ze fijn. Snijd de kastanjechampignons klein. Hak de knoflook en voorjaarsui fijn. Meng in een kom gehakt, garnalen, champignons, knoflook, voorjaarsui, losgeklopt ei, sesamolie, rijstwijn, sojasaus en versgemalen zwarte peper. Schep op elk wontonvelletje wat van het gehaktmengsel en vorm er buideltjes van. Dat gaat het best als u de punten naar elkaar toe vouwt en ze vervolgens goed dichtknijpt.

Verhit een frituurpan of een stevige wok met olie tot 180 graden en frituur hierin de wontons. Doe er zoveel wontons tegelijk in dat ze netjes in de pan passen, want bij te grote hoeveelheden daalt de temperatuur van de olie. Als de wontons goudbruin zijn, schep ze dan met een schuimspaan uit de pan. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Leg de wontons op een serveerschaal. Geef er een sausje bij van ketjap en sojasaus en een ragfijn gesneden groene peper.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden