null Beeld
Beeld

ReceptNatasja Kilerciyan

Wondergraan met paddenstoelen en fetakaas

Foodspecialist Natasja Kilerciyan runt haar eigen cateringbedrijf. Ze kookt graag eten dat mensen intens genot geeft en tegelijkertijd verbindt.

Bulgur is een van mijn favoriete granen. Het komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en wordt veel gegeten in de Armeense keuken. Met dit wondergraan (zo noem ik het) ben ik opgegroeid. Het ­opmerkelijke is, dat ik bulgur vroeger niet zo bijzonder vond, totdat ik erachter kwam wat voor goede stoffen er in dit graan zitten. Denk daarbij aan vezels, vitaminen en ­mineralen, complexe koolhydraten, en uiteraard eiwitten. Daarbij komt nog dat het ­redelijk snel klaar is. Als je dit wondergraan eenmaal hebt ontdekt, maak je denk ik goede kans om het te maken tot een vast onderdeel van je voorraadkast.

Door niet alleen naar de gezonde bestanddelen van bulgur te kijken maar ook naar de culinaire functie van dit graan, kwam ik op een heerlijk recept uit. Je kunt dit gerust kunt serveren tijdens een van die coronadinertjes thuis, die de afgelopen tijd populairder zijn geworden als een van de weinige dineropties die nog over zijn, nu de horeca is gesloten.

De bulgur met paddenstoelen en fetakaas is niet alleen smakelijk, het gerecht smaakt ook karakteristiek door het gebruik van allerlei soorten eetbare paddenstoelen. Je schept hiermee bovendien een visueel smaakvol gerecht, dat op het eerste gezicht al verleidt om ernaar te blijven staren. Bij mij voelde het een beetje alsof ik aan het flirten was met mijn eigen gerecht.

Over de smaak wil ik nog even niets verklappen, omdat ik als cateraar de ervaring heb dat deze wonderbaarlijke smaakexplosie nogal wat losmaakt bij mijn proevers.

Ingrediënten

• 150 gram bulgur
• 250 milliliter kokend water
• 4 eetlepels olijfolie
• 2 sjalotten
• 2 theelepels komijnzaad
• 1/2 theelepel chilivlokken
• 1 theelepel zout
• 500 gram paddenstoelenmelange
• 3 takjes tijm
• 1 blokje groentebouillon
• 2 eetlepels balsamicocrème (azijn mag ook)
• 15 gram verse basilicum
• 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
• 70 gram fetakaas

Bereiding

Doe de bulgur in een grote schaal. Roer het bouillonblokje erdoor en overgiet alles met kokend water. Dek de kom af en laat het 20 minuten staan tot de bulgur het meeste water heeft opgenomen en gaar is. Giet de bulgur eventueel af.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Snijd de sjalotten in plakken en bak ze 7 tot 8 minuten, totdat ze gaar en gekaramelliseerd zijn. Voeg het komijnzaad toe en bak nog 1 tot 2 minuten tot de uien diep goudbruin zijn. Schep uit de pan en zet apart.

Snijd of scheur de paddenstoelen in plakken of stukken van een halve centimeter. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe aan de uien in de koekenpan en zet het vuur hoog. Doe alle paddenstoelen met het zout in de pan en bak ze al roerend in 6 tot 7 minuten goudbruin en gaar. Voeg de rest van het komijnzaad en de blaadjes van de takjes tijm toe en roerbak 1 minuut. Giet de balsamicocrème erbij, voeg de Parmezaanse kaas toe, en bak nog 30 seconden.

Snijd de basilicum grof. Roer de ui en twee derde van de basilicum door de bulgur. Verkruimel de feta erboven, voeg de chilivlokken toe en roer erdoor. Verdeel over de borden, bestrooi met de rest van de basilicum en besprenkel het gerecht met nog wat olijfolie.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden