null Beeld
Beeld

ReceptKnapperige witlof met zalm

Wok de witlof: dat houdt de blaadjes knapperig

Elke week plaatst Trouw een recept dat door een lezer naar recepten@trouw.nl is gestuurd. Deze week een recept van Pabe Wiersma uit Drachten.

In december vorig jaar werd een reactie van mij over de voorgaande kookrubriek met foto in Trouw opgenomen. In die reactie heb ik ook aangegeven wat ons favoriete recept was, witlof met zalm. Het leek me leuk nu dit recept naar de lezerskookrubriek op te sturen.

Witlof is een heerlijke groente. Het wordt ook wel Brussels lof genoemd. Er gaat een volksverhaal dat een Belgische boer de cichoreiwortel in zijn kelder onder een laagje zand verstopte. Na enkele weken stelde hij vast dat de bittere wortels in het donker waren uitgelopen tot witte zoete blaadjes. Ik had een buurman die thuis ook op die manier ‘wit loof’ kweekte in een afgedekte wasteil onder de tafel. De bittere smaak van de kern van het witlof is er in de loop van de tijd uit gekweekt.

Het bekendste recept met witlof is de gekookte witlof omwikkeld met ham en bestrooid met kaas. Vroeger kregen we thuis ook wel eens witlof , maar die was te lang doorgekookt tot grauwe slappe vellen. Door witlof te wokken blijven de blaadjes lekker knapperig.

Ingrediënten voor 2 personen

• 3 stukken witlof (ongeveer 500 gr)

• 1 eetlepel bakgember uit een potje

• ½ eetlepel Franse mosterd

• 100 ml kookroom

• peper en zout naar smaak

• 2 stukken zalm van 125-150 gr

• bakboter of olie

• viskruiden uit potje

• citroensap

Bereiding

Snij de witlofstukken in de lengterichting in vieren en trek de blaadjes los. Verwijder eventueel de stukjes van de harde kern. Doe 1 a 2 eetlepels bakolie of boter in de wok en voeg de losse blaadjes witlof toe. Wok de blaadjes op middelhoog vuur net zolang dat ze iets glazig worden maar nog wel knapperig zijn.

Voeg nu de bakgember, mosterd en kookroom toe en laat langzaam nog een aantal minuten meekoken. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Bak nu de zalm in een aparte koekenpan aan beide zijden ongeveer 2 a 3 minuten. De zalm moet vanbinnen nog wat glazig zijn. Leg de zalm op aluminiumfolie en giet de overgebleven bakolie erover heen en bestrooi met wat viskruiden. Vouw de aluminiumfolie dicht zodat de zalm warm blijft.

Warm de witlof nog iets op. Schep nu de witlof op een bord en leg de stukken zalm hierop. Besprenkel de zalm met citroensap.

Lekker met gebakken aardappeltjes.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u zelf een recept insturen? Mail het naar recepten@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden