null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Witte nasi

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Elke zaterdagochtend gaan we sporten. Ik ben al jaren in de ban van bootcamp-achtige sport: buiten als het kan, overzichtelijk en in een klasje waarin we elkaar aanmoedigen en ondersteunen. Sinds zo’n drie jaar gaan we naar Kracht in Amsterdam. Hier volgen we gedurende 45 minuten een les die bestaat uit een combinatie van gewichtheffen – mijn favoriet – atletiek en gymnastiek. De constante is de opbouw van een les: warming-up, een krachtgedeelte en dan het onderdeel waarin we los gaan. Elke training is anders en dat vinden we beiden heerlijk. Wat ook telkens weer anders is, is de mate van spierpijn. Gisteren was een work-out met veel activiteit voor de drie b’s: benen, billen, buik. En dat voelen we. Gelukkig houd ik wel van spierpijn, maar toch ontsnapt er vandaag met regelmaat een hoorbare zucht als ik opsta of ga zitten.

Met een knipoog sturen we een whatsappje naar trainer Ben: wat heb je ons aangedaan? Hij antwoordt dat we vooral veel moeten wandelen. Dus zijn we vandaag de deur uit gegaan. Als wij de stad in gaan voor een wandeling, dan maken we bij vrijwel elk kruispunt opnieuw een route-keuze. Zo leggen we uiteindelijk een andere wandeling af dan we ons bij aanvang hadden voorgesteld. Een grote constante in al die afwisseling is een bezoek aan achtereenvolgens: de Chinese massagesalon, een biertje op de Zeedijk en een afhaalmaaltijd bij onze favoriete Thaise snackbar. De hoeveelheden van de snackbar zijn altijd ruim; de volgende dag is er minimaal een volle bak rijst over. Daar maak ik morgen witte nasi mee, waarvan u vandaag het recept krijgt.

Ingrediënten

• 2 eetlepels olie
• 1 ui, fijngesneden
• 2 knoflooktenen, geperst
• 25 gram wortel in blokjes gesneden
• 1 dunne prei, gewassen en fijngesneden
• 100 gram doperwten, zo diepgevroren uit de zak
• 1 klein blikje mais, uitgelekt
• 2 eieren
• 500 gram gekookte afgekoelde rijst
• 1 bouillonblokje
• 1 theelepel trassipoeder, afgestreken
• 1 eetlepel vissaus (optioneel)
• peper en zout naar smaak
• 1 eetlepel gesneden selderie
• voor erbij: gebakken uitjes, sambal en tafelzuur

Bereiding

Verhit de olie. Bak de ui bruin. Voeg knoflook, wortel, gesneden prei, doperwten en mais toe en bak nog een minuut. Klop de eieren los en giet in de pan. Roer tot het ei gestold is. Voeg de gekookte rijst toe en verhoog het vuur. Roerbak onder voortdurend roeren 2 minuten.

Verlaag het vuur en verkruimel het bouillonblokje en voeg het trassipoeder en de vissaus toe. Roerbak nog een minuut. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout. Garneer met de selderie en serveer met gebakken uitjes, sambal en wat tafelzuur (bijvoorbeeld die ingelegde meloenschillen van een paar weken geleden).

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden