null Beeld
Beeld

Koken metJoke Boon

Witte bonen-prei-mosterdsoep

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Op de sportschool die ik regelmatig bezoek, moet ik er een beetje om grinniken: de januari-nieuwkomers. Gestoken in een glimmend sportpak en schoenen die nog kraken van nieuwigheid, gaan zij vol enthousiasme hijgend en zwetend van start. Soms vrees ik weleens dat er iemand ter aarde stort, want aan sommige lijven kun je aflezen dat ze lang in de ruststand hebben gestaan. Eind februari neemt de drukte in de sportschool alweer af, tot anderhalve maand voor de zomer, dan stijgt het aantal bezoekers weer kort.

Wie op de lijn wil letten en zomers strak(ker) in het vel wil zitten doet dat het best door jaarrond regelmatig te bewegen en vaker peulvruchten op het menu te zetten. Maarten ’t Hart zei het al in zijn boek Het Dovemansorensdieet: ‘Wie linzen, boon en erwt versmaadt, verwerft een grote kledingmaat’.

Dat komt doordat peulvruchten behalve eiwit, vezels, vitaminen en mineralen ook traag werkende koolhydraten bevatten: die verzadigen langer. Dan krijgt u minder snel honger of zin om te gaan snaaien.

Peulvruchten laten zich overal in, of tot, verwerken, bijvoorbeeld tot soep. Na de toch wat vettere decembermaand heb ik vooral behoefte aan friszuur eten. En dat is deze soep: voedzaam, verwarmend, friszuur en eenvoudig om te maken. Eet er lekker grof brood met goede olijfolie bij. Dan heeft u een simpele en lekkere maaltijd.

Voor het gemak kunt u een pot bonen gebruiken. Weekt en kookt u ze zelf, ga dan uit van 225 gram rauwe bonen die u weekt en daarna kookt. Nog een budgettip: kook en week in een keer een ruime hoeveelheid en vries dit mét het kookvocht in porties in. Dan heeft u altijd gekookte bonen bij de hand.

Ingrediënten voor 4 personen

• 2 eetlepels olijfolie
• 1 flinke ui, gesnipperd
• 1 teen knoflook, gesnipperd
• 1½ theelepel gemalen kurkuma
• 1 tak rozemarijn, de naaldjes eraf gerist en fijngehakt
• 1 flinke prei, in ringen en gewassen
• 1 flinke eetlepel Franse mosterd
• 1 theelepel gedroogde tijm
• 1¼ á 1½ liter groentebouillon, zelfgemaakt of van blokjes
• 1 grote pot witten bonen (720 gram) afgespoeld en uitgelekt
• peper en zout

Bereiding

Verhit olie in een soeppan met dikke bodem. Fruit ui, knoflook, kurkuma en rozemarijn 3-5 minuten omscheppend aan. Voeg prei, mosterd, tijm en bouillon toe. Roer goed door.

Neem 6 eetlepels van de witte bonen en hou deze apart. Pureer de rest van de bonen met een scheut water met een staafmixer of in de keukenmachine. Voeg de hele bonen én de gepureerde bonen toe aan de soeppan en roer goed door. Breng aan de kook. Laat de soep op laag vuur 20 minuten koken. Maak op smaak met peper en zo nodig zout.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden