Koken metJudith Cyrus
Witte bonen in tomatensaus
Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.
Anderhalve week geleden hoorden we op de radio een interview met een ‘prepper’. Een prepper is een weinig Nederlands woord voor iemand die zich voorbereidt op een noodsituatie. Ik kende het woord niet, noch was ik me ervan bewust dat er preppers zijn. Sterker nog, er bestaan in Nederland speciale winkels en er is een website waar de prepper zich kan oriënteren op zijn aankopen.
Tijdens het interview werd gezegd dat onze overheid van haar burgers verwacht dat we onszelf twee weken in leven kunnen houden. Ook dat was mij niet bekend. Direct ging ik mijn voorraden langs: ik vermoed dat ik met de voorraad in mijn lunchroom enkele dagen vooruit kan, maar thuis eten we liefst verse groenten; in de voorraadkast staan wel pasta’s en veel soorten rijst. Conserven kon ik er niet vinden. Bij mijn ouders waren er vroeger altijd potten met bonen, blikken sardines en cornedbeef en diepvriesgroenten voorradig; er moest iets te eten zijn voor onverwacht bezoek.
Marieke en ik bespraken wat we in huis zouden moeten hebben. Die pasta en rijst worden waardeloos op het moment dat de noodsituatie ertoe leidt dat we geen water kunnen koken. En wat als er zelfs geen drinkwater beschikbaar is? Ik heb een lijstje gemaakt en komende weken koop ik de producten die daarop staan. Voor bruine bonen met zoutvlees heb ik ingrediënten in huis. Een ander geliefd bonengerecht is witte bonen in tomatensaus. Vandaag mijn variatie met een Surinaamse twist én een werkend fornuis.
Ingrediënten
• 1 eetlepel olie
• 100 gram kipkluifjes
• ½ rookworst in blokjes gesneden
• 1 ui, gesnipperd
• 1 knoflookteen, geperst
• 1 volle eetlepel tomatenpuree
• 1 pot (720 gram) witte bonen in tomatensaus
• 1 afgestreken theelepel gerookte paprikapoeder
• 1 eetlepel gesneden selderie (ongeveer 3 stengels)
• 1 theelepel suiker (optioneel)
• 300 milliliter bouillon
• 1 eetlepel zoete ketjap
• 1 madam-jeanettepeper, gaaf
• wat gesnipperde lente-ui om te garneren
• peper en zout naar smaak
Bereiding
Verhit de olie en bak de kipkluifjes rondom bruin. Bak de rookworstblokjes een minuut mee. Voeg de ui en knoflook toe en bak glazig. Roer de tomatenpuree erdoor en bak onder constant roeren een minuut mee. Voeg de bonen in tomatensaus, paprikapoeder, selderie en suiker toe. Breng aan de kook. Blus af met de bouillon.
Voeg de ketjap en madame-jeanettepeper toe en laat deze meestoven. Let op dat de peper heel is en blijft; we willen het aroma van de peper, niet de hitte. Verlaag het vuur en stoof 20 minuten. Proef en voeg naar smaak een flinke draai met de pepermolen en zout toe. Garneer met lente-ui. Lekker met zelfgemaakt zuur, sambal, groene en zoete banaan of rijst.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.