null Beeld
Beeld

ReceptJoke Boon

Witlofpakketjes voor het samengestelde gezin

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Marjolein ken ik zowel van de wijkverpleging waar we – lang geleden – in hetzelfde team zaten als van de peuterspeelzaal waar onze kinderen in hetzelfde klasje zaten. Toen de kinderen naar verschillende basisscholen gingen besloten wij contact te houden door samen te gaan sporten.

Na aquarobics en zwemmen volgde de sportschool en sinds die dicht is zijn we gaan wandelen. Elke woensdagmiddag maken we een wandeling. Na de gebruikelijke uitwisseling van hoe gaat het met jou en de kinderen volgt al snel: wat heb je gegeten, hoe heb je het gemaakt en wat ga je eten?

Net als ikzelf is Marjolein dol op eten en koken. Zo vertelde ze me laatst over de witlofpakketjes waarvoor zij het idee van een collega had gekregen. Die pakketjes zijn echt voor elk wat wils pakketjes: vleeseters, vegetariërs en veganisten krijgen allemaal hun eigen pakketje. Dat is handig als u, net als ik, op eetgebied een samengesteld gezin heeft.

Ik gaf mijn eigen draai aan de pakketjes, dat kunt u ook doen door de mosterd bijvoorbeeld te vervangen door pesto of tapenade.

Ingrediënten

• 8 velletjes (roomboter) bladerdeeg, ontdooid, plastic tussenvelletjes verwijderd
• 8 kleine, smalle stronkjes witlof, of 4 grote stronken
• 8 theelepels lekkere mosterd, ik gebruik grove mosterd van het Zweedse warenhuis
• 8 plakken belegen kaas, of vegan kaas
• 8 plakken biologische ham (voor de vleeseters)
• om te garneren: sesamzaad, nigellazaad, of zwart sesamzaad

Bereiding

Was de stronkjes witlof en kook ze in licht gezouten water in 10 minuten gaar. Laat ze daarna heel goed uitlekken in een vergiet. Dit kunt u lang van tevoren doen.

Verwarm de oven voor op 200 graden, en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

Halveer grote stronken witlof in de lengte en snij in alle gevallen het kontje van de stronkjes. Dep de stronkjes droog met een stuk keukenpapier. Neem een plak van de kaas en besmeer die met mosterd. Wikkel de kaas om de lof. Gebruikt u ook ham: wikkel de lof met kaas in de ham.

Leg de ingewikkelde lof op het bladerdeeg en vouw dat om de lof zodat er een pakketje ontstaat waarbij de lof zoveel mogelijk omsloten is. U moet het bladerdeeg een beetje boetseren om een gesloten geheel te krijgen. Leg de pakketjes met de naad naar boven op de bakplaat. Als u meerdere variaties heeft gemaakt zoals vlees, vega en vegan, bestrooi dan elke soort met een ander soort zaad. Zo kunt u onthouden voor wie wat is.

Bak de pakketjes in het midden van de oven in 22-25 minuten goudbruin en knapperig. Wij aten er een salade bij met onder andere zuur aangemaakte boontjes, Marjolein serveert er een stukje vlees bij. Aardappelen of rijst zijn niet nodig.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden