null Beeld
Beeld

Koken metCharlotte Kleyn

Winterse bonen-koolstoof

Charlotte Kleyn

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

Niets zo leuk als boodschappen doen op de markt. Het is mijn standaard zaterdaguitje, deze dagen dik ingepakt tegen weer en wind. Ik krijg er inspiratie van, de producten zijn vaak lekkerder en worden verkocht door enthousiaste makers.

Ook toen ik een tijdje in het Franse Tours woonde ging ik twee keer per week inkopen doen op de markt om de hoek. Daar geen standaardproducten zoals in onze supermarkten, maar groente en fruit in alle soorten en maten. Ideaal voor een eenpersoonshuishouden: ik kocht kleine aubergines en paprika’s, knolselderijtjes en mini savooiekool. Laatst zag ik ook zo’n lief kooltje op mijn Amsterdamse markt. Ik haalde hem vlug in huis, want alles met savooiekool vind ik ultiem wintereten. In repen gestoofd, in z’n geheel gevuld, of in stukken door soep.

Zoals garbure, zware winterkost uit Zuidwest-Frankrijk, met aardappel en bonen. In echte garbure gaat gedroogde ham en spek, en vaak ook gekonfijte eend. Ik hield het bij eendenvet, waar ik nog een potje van in de koelkast had staan. Neem gerust olijfolie voor een veganistische versie, of ga juist voor de vleesversie. Bak daarvoor 150 gram zuurkoolspek in stukjes mee met de groenten en verwarm op het laatst 2 gekonfijte eendenbouten mee.

Ingrediënten voor 4-6 personen

• 300 gram witte bonen
• 3 eetlepels eendenvet of olijfolie
• 2 uien, in halve ringen
• 1 wortel, in blokjes
• 3 knoflooktenen, fijngesneden
• 300 gram vastkokende aardappels, in blokjes
• kleine of ½ savooiekool (ongeveer 500 gram), in repen
• paar takjes verse rozemarijn, tijm en/of salie
• 2 laurierbladeren
• zwarte peper

Bereiding

Week de avond tevoren de bonen in ruim water.

Verwarm het vet in een grote braad- of hapjespan en bak er de ui, wortel en knoflook in tot zacht. Doe de aardappels, kool en geweekte, afgespoelde, bonen erbij. Voeg ook de kruiden en 1,5 liter water toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat zachtjes koken tot alles zacht is, in 60 à 75 minuten. Voeg eventueel meer water toe om hem nog soepiger te maken. Breng op smaak met zout en zwarte peper.

Fransen eten er geroosterd brood bij, mijn Braziliaanse vriend wilde er gekookte rijst door. En dat vond ik ook het beste werken.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden