null Beeld

Koken metJudith Cyrus

Wilderijstsoep met restjes kalkoen of gekookte kip

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

In de afronding van 2021 hoorde ik geregeld de vraag of 2021 een jaar is om te vergeten of niet. Ik vind zo’n vraag zo vreemd: hoezo zou je een jaar willen vergeten? Iets – en zeker een jaar – vergeten wekt bij mij de indruk dat we alleen maar kijken naar het ongemak of de narigheid van dat jaar, en er niets van leren, noch samen benoemen wat voor moois het jaar heeft geboden. De Stichting Alzheimer Nederland had daarvoor een bruikbaar cadeautje: een herinneringenkerstbal. De bedoeling is dat dierbaren op een briefje schrijven wat voor moois ze hebben meegemaakt het afgelopen jaar, en dat dat briefje in de bal wordt gestopt zodat in het jaar daarop met de kerstbal nogmaals teruggeblikt kan worden op positieve ervaringen.

Net in het nieuwe jaar kwam ik bij buren een leuke variant tegen: zij delen met elkaar hun voornemens die één van hen in haar telefoon opslaat. Elke oudejaarsavond nemen ze hun lijstje door en wordt het nieuwe lijstje gemaakt.

In mijn herinneringenkerstbal (mooi galgje-woord) zitten onder meer alle reacties op mijn boek Paramaribo, de opening van mijn lunchroom De Buitenvrouw, schrijver worden van deze rubriek. En in de telefoon met voornemens staan onder andere deelnemen aan een wereldwijde crossfit-competitie en schrijven aan mijn tweede kookboek.

Maar eerst de vraag van vandaag: wat eten we? Ik heb nog een restje kalkoen van het kerstdiner in de vriezer en daar maak ik vandaag een heerlijke soep van. Heb je geen restant, kook dan 300 gram kipfilet gaar in ruim water. Laat afkoelen en pluis de filet.

Ingrediënten

• 100 gram wilde rijst
• snufje zout
• 1 eetlepel olie
• 1 ui, gesnipperd
• 2 stengels bleekselderij, in blokjes
• 1 groene paprika, in blokjes
• 1 teen knoflook
• 100 gram champignons
• 1 theelepel kerriepoeder
• 1 liter kippenbouillon, liefst vers gemaakt anders van een bouillonblokje
• 400 milliliter kokosmelk
• 300 gram overgebleven kalkoen of gekookte kip
• 1 eetlepel fijngehakte peterselie
• 1 eetlepel lente-ui

Bereiding

Kook de wilde rijst met een snufje zout in ruim water in ongeveer 40 min gaar. Giet het water af.

Verhit de olie in een pan doe er de ui, bleekselderij, paprika en knoflook bij en roerbak tot de ui glazig en zacht is. Voeg de champignons en kerrie toe en bak ongeveer 1 minuut mee. Blus af met de bouillon en voeg de gekookte wilde rijst toe. Breng de soep aan de kook en verlaag na ongeveer 2 minuten het vuur tot de laagste stand. Roer de kokosmelk er doorheen en laat nog 2 minuten op het vuur staan. Verdeel de soep over 4 kommen en garneer met de kalkoen of kip, peterselie en lente-ui.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden