Drinken Groentewijn

Wijn van ... gefermenteerde biet?

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week: groentewijn. 

Wijn van druiven is niets bijzonders. Maar wijn van gefermenteerde biet, wortel of venkel? Dat is toch wel een ander verhaal. Enkele restaurants durven het aan, zoals Zarzo in Eindhoven, Ratatouille in Harderwijk en Tollius in Amersfoort. Deze presenteren zich niet als gezonde tofu-restaurants, maar leunen tegen ­Michelin-sterren aan of hebben er zelfs een.

Bij Tollius is het deze maand kreeftmaand. Dus proberen we het kreeftmenu met de sappen van Vien0 als alternatief wijnarrangement.

Zo komt er bij de tomatenbouillon met kreeft en een hangop van limoen een glas venkel-druivensap met anijs en bij de kreeft met truffel en zilte groente een kruidige rosé van framboos-tomaat met roze peper.

De dranken zijn zeker verrassend en leveren knappe smaakcombinaties op. Maar zoals het vaker gaat met nepwijn: het lijkt totaal niet op wijn. Het is en blijft groentesap. En dat gaat niet altijd goed samen met de verder voortreffelijke gerechten van chef-kok Barry Hamstra. Bij de vierde gang is het sapje van knolselderij en zwarte bes zo overheersend dat de dimsum met kreeft, paprika, beukenzwam en kaffir erbij in ’t niet valt – jammer.

Inmiddels snak ik naar een glas echte wijn.

Toch presenteert de Vlaamse fooddesigner Anne van der Wijst haar Vien0 (0%) als goed alternatief voor wijn. Volgens haar ‘worden door de fermentatie de natuurlijke suikers grotendeels omgezet in aangename zuren, zodat net zo’n complexe smaak als in wijn ontstaat’. Als aperitief kan dat inderdaad een bijzonder smaakmoment opleveren, maar drink ze niet achter elkaar – dat maakt wee. Dat klopt, zegt de ober eerlijk. Een wijnarrangement van Vien0 bestelt eigenlijk niemand – tot wij kwamen proeven. Tja. Mijn tafelgenote heeft wel een tip voor de fooddesigner: profileer Vieno als wellness-drank. Nippend aan zo’n ‘wijntje’ in de sauna krijg je vast het gevoel dat je goed bezig bent.

In de rubriek ‘Drinken’ nemen wij wekelijks een (non-)alcoholische drank onder de loep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden