ReceptJudith Cyrus
Wereldvredekoekjes met pure chocolade en chilipeper
Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.
Half maart zagen we op televisie een documentaire over Het Danspaleis, een rondreizend gezelschap dat dansmiddagen voor ouderen organiseert. Aan elke editie werken een dj en enkele vrijwilligers mee. De dj draait muziek uit het leven van de bezoekers en de vrijwilligers nodigen ook minder danslustigen uit om een dansje te wagen. Sommige bezoekers durven namelijk niet zelf de dansvloer op te stappen. Wat mij trof, is hoe muziek en dans een bron zijn voor plezier, voor contact en zeker ook voor beweging. Ik werd er blij van.
Blij word ik ook van de 5 mei-vieringen. Voor het Nederlandse volk is vrijheid vanzelfsprekend, maar toch voelen velen van ons zich nog altijd niet vrij om zichzelf te kunnen zijn. Dit jaar op Bevrijdingsdag ga ik dansen bij het Homomonument in Amsterdam. Daar komen voor mij twee dingen mooi samen: het monument dat mij herinnert aan de onvrijheid die homoseksuelen nog altijd ervaren én de gelegenheid om te dansen op muziek van Het Danspaleis. In de aanloop daarnaartoe bak ik een trommel met mijn variatie op de wereldvredekoekjes van Dorie Greenspan en Pierre Hermé.
Ingrediënten
• 170 g bloem
• 30 g cacaopoeder
• ½ tl bakpoeder
• 155 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
• 135 g lichte basterdsuiker
• 50 g suiker
• ½ tl Maldon-zout
• 1 tl vanille-extract
• 140 g pure chocolade, gehakt
• 1 chilipeper, ontzaad en fijngesneden
• 1 tl geraspte en uitgeknepen gember
Bereiden
Houd rekening met 3 uur rusttijd van het deeg. Zeef bloem, cacaopoeder en bakpoeder boven een ruime kom. Meng in een andere kom boter en beide suikers met een mixer of keukenmachine gedurende 3 minuten door elkaar. Roer zout en vanille-extract er 30 seconden door.
Doe de mixer of keukenmachine uit en strooi het bloemmengsel erbij. Pulseer nu vijf keer en laat daarna de machine 1 minuut op de laagste stand draaien totdat alle bloem goed gemengd is en het deeg klompen vormt. Voeg de chocolade, chilipeper en gember toe en meng met de machine tot een samenhangend geheel.
Stort het deeg uit op een werkbank en verdeel in 2 gelijke stukken. Vorm rollen van ongeveer 4 cm in doorsnede en omkleed elke rol met vershoudfolie. Draai de uiteinden van de folie stevig aan en leg het deeg minimaal 3 uur in de koelkast.
Verhit de oven voor op 165 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de rollen in koekjes van 1,5 centimeter dikte. Leg de koekjes met 5 centimeter tussenruimte op de bakplaat en bak ze in 12 minuten gaar. Als u ze uit de oven haalt, lijken ze misschien nog niet gaar. Laat afkoelen en deel met plezier uit.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.