null Beeld

ReceptBas Robben

Wentelteefjes van croissants

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

Mag ik u van harte feliciteren met het 400-jarig bestaan van het wentelteefje? Ik had het zelf ook niet in de gaten, maar terwijl ik me licht verdiepte in de ontstaansgeschiedenis van wat de Fransen pain perdu noemen, las ik dat de eerste keer dat het woord wentelteefje in Nederlandse geschriften opdook in 1623 was. Het deel ‘wentel’ lijkt van het wentelen in het melk-eimengsel te komen. Het ‘teef’-deel heeft niet zoveel met een vrouwtjeshond te maken, maar wel met gebak. Dat werd in die tijd wel vaker als ‘teef’ aangeduid.

En zo kwam het dat een bedenksel van de Romeinen (die hun wentelteef ‘pan dulcis’ al in de vijfde eeuw bedachten) afgelopen weekend in knappere vorm voor mij stond in een heel lieflijk zaakje in Arnhem dat u zeker ook eens moet bezoeken: Bij Ann. Het soort kleine tafeltjes, ouderwets servies met krappe oortjes, een bordje aan de muur ‘kwaliteit kost even tijd’. En daar op de kaart stonden soortgelijke wentelteefjes als die ik u nu aanbied: een voortreffelijk weekendontbijtidee. Eigenlijk kunt u van elk sponzig droog brood een feestelijk ontbijt maken, van brioche tot melkbrood en van (chocolade)croissantjes tot casino.

Ingrediënten voor 2 personen

• 300 ml melk
• 2 eieren
• 1 tl vanille-aroma
• 4 kleine croissants, liefst 2 dagen oud
• 50 g fijne kristalsuiker
• 50 g boter
• 200 g bosbessen, aardbeien, frambozen of wat u maar lekker vindt, in stukjes gesneden
• ahornsiroop of honing, voor erover

Bereiding

Giet de melk in de ovenschaal, breek de twee eieren erboven en voeg het vanille-aroma toe. Klop dit mengsel met een vork glad. Leg de croissants erin en druk ze wat aan. Laat ze 3 minuten soppen, keer ze om en laat nog eens 3 minuten liggen tot al het vocht is opgenomen. Strooi in een ander bord een dunne laag suiker, dit gebruikt u pas na na het bakken.

Zet een wijde koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter. Leg, zodra de boter niet meer bruist, de croissants in de pan en bak ze 2 minuten per kant. Druk tijdens het bakken met een spatel op de croissants zodat ze goed in contact komen met de pan. Schep de croissants daarna op het bord met suiker en keer om. Verdeel de croissants over twee borden.

Schep het verse fruit over de croissants en serveer direct, samen met de ahornsiroop of honing.

Tip: Ja, aardbeien en frambozen in maart, dat is belachelijk vroeg. Maar ik zie niet in waarom ik wel een mango uit Thailand zou eten en geen aardbei uit Spanje. Behalve dat Spaanse aardbeien nooit zo lekker zoet zullen zijn als die uit ons land.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden