null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Welja, een volkorenpiadina

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.

Vandaag gaan we iets maken waar we jarenlang tegen geageerd hebben. Maar ook wij worden wijzer. U weet, wij zijn dol op pasta, gewone witte pasta. Hoewel Annemieke het met haar glutenintolerantie maar beter niet kan eten, zeer tot haar verdriet. Volkorenpasta laten we als het even kan links liggen. Het gehalte volkorengraan daarvan is sowieso laag en het mondgevoel vinden we zo totaal anders, zo droevig, dat we ons liever beperken tot witte pasta, een enkele keer in het weekend.

Maar dan is er ook zoiets als… pizza. Kijk, zo’n authentieke, in een gloeiendhete houtoven gebakken pizza, dat gaat ’m thuis toch niet worden. Daarom is het minder erg om eens fijn met zo’n belegde deegschijf te experimenteren en er iets voedzamers van te maken. Om bij voorbaat teleurstellingen over het eindresultaat te voorkomen (‘Dit is toch geen pízza?!’), mikken we op een zogeheten piadina. Dit platte brood uit Italië wordt meestal gegrild en vertoont vervolgens van die charmante, maar bijzonder ongezonde aanbrandstrepen. Voorbij de Italiaanse grens staren ze ons altijd aan bij menig tankstation: ‘Koop me, eet me!’.

Stoer als we zijn weerstaan we die verleiding. Maar we geven er graag vandaag een eigen draai aan! Met gist, want dat vinden we zo ongeveer het meest bevredigende ingrediënt van elke keuken. Deeg laten rijzen met gist, waarlijk sensueel. We beleggen onze/uw volkorenpiadina lekker en gezond: shiitakes en aubergine, en vooruit, een beetje kaas.

Ingrediënten voor 2 personen

• 250 g volkorentarwemeel
• 4 g droge gist
• snuf zout
• 1 el gewone (niet-vergine) olijfolie
• 150 ml lauw water
• 2 knoflooktenen
• 1 aubergine
• 150 g shiitakes
• 1 tl bloem
• scheut witte wijn
• citroensap
• bakolie
• handje peterselie
• 50 g taleggio of andere goed smeltende kaas
• 1 zakje rucola
• zout en peper

Bereiding

Meng het meel, de gist en het zout goed. Doe de eetlepel olie erbij en tenslotte het water. Maak uw handen nat en begin te kneden op een met bloem bestoven aanrecht. Stop zodra u een mooie bol hebt. Die laat u in een afgedekte kom op een warme plek rijzen.

Onderwijl snijdt u de aubergine in dunne plakken en bestrooit die met zout. Laat dat minstens een uur intrekken. Dep ze goed droog. Zet de oven op de grillstand, smeer een ovenplaat in met olie, leg de aubergines erop en grill ze. Tien minuten aan de ene kant, draai ze om en nogmaals 5 minuten. Ze moeten lekker bruin zijn, maar niet aangebrand.

Snipper de knoflook en bak die in de olie. Bak de shiitakes mee tot ze bruin zijn, bestrooi ze met de bloem en blus af met witte wijn. Snipper de peterselie en roer de stukjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper en wat citroensap.

Werk het deeg nog een keer door en verdeel het in tweeën. Leg de helften op een met bloem bestrooide plank en dek ze af. Laat ze weer even rijzen en halveer elke bol opnieuw. Nu hebt u er vier. Twee mogen er in de diepvries. Of u maakt er vier en belegt ze wat zuiniger. Rol ze uit tot pizzaformaat. Zet de oven op de warmste stand. U kunt de piadina’s ook grillen in een grillpan, maar de oven vinden we minder omslachtig. Zo’n stenen pizzaplaat is hier trouwens erg geschikt voor. Bak elke volkorenpiadina vlotjes in de oven gedurende een minuut of 2 a 3 tot het deeg gaat bobbelen, niet te bruin. Bestrijk ze met olie en beleg ze met de aubergine, shiitakes en kaas en vouw ze dubbel. Leg ze nog even terug in de oven om de kaas te laten smelten. Een flinke dot rucola erbij maakt ze extra smakelijk en gezond.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden