null Beeld

Koken metKarin Luiten

Weet u nog, 4 december is mijn anti-pakjesavond: kook demonstratief zonder ook maar één pakje

Karin Luiten

De pietendiscussie lijkt gelukkig zijn beste tijd gehad te hebben. Er is echter een andere heikele kwestie die jaar in jaar uit maar doorwoekert: het fenomeen pakjesavond.

Eén keer per jaar pakjesavond, op 5 december, is geen punt. Integendeel, op die avond zorgt Sinterklaas voor saamhorigheid, gezelligheid, cadeautjes, surprises, gedichten en pepernoten. Niks mis mee.

Alleen is het in ons land helaas vaak elke avond pakjesavond. Eten uit pakjes en zakjes lijkt in veel huishoudens nog altijd schering en inslag.

De voedingsmiddelenindustrie heeft ons met veel wild geraas ingepeperd dat je voor een makkelijke maaltijd een poedermix met zout, suiker, bindmiddel en smaakversterkers nodig hebt. Waar je doodleuk zelf nog de verse ingrediënten aan moet toevoegen.

Waar zijn die pieten met roe als je ze nodig hebt? Daarom heb ik ruim een decennium geleden 4 december uitgeroepen tot antipakjesavond. Dé avond waarop we nu eens allemaal demonstratief eten zonder pakjes. Ik breng het graag weer even in herinnering.

Mooie bestemming voor de winterpenen uit de schoen

En wat eten we dan? Nou, bijvoorbeeld deze wortelsoep. Daar kunnen mooi die winterpenen in die u speciaal in huis gehaald had om in de schoen te doen, voor het paard van Sinterklaas. Maar de pieten komen tegenwoordig niet meer door de schoorsteen, dus menigeen blijft met z’n wortelen zitten.

Zelf had ik ook een hele zak peentjes over, die nam ik mee naar Frankrijk, voor Cayenne en Canberra. Dat zijn paard en pony van buurman boer, die geparkeerd staan in mijn weiland, dus ze voelen ook een beetje van mij. Dol op wortelen zijn ze. Alleen stonden ze al in de winterstalling, in de wei liepen nu vier jonge koeien en die blieven geen wortels, alleen gras.

Lang verhaal kort: die wortels reisden onverrichter zake mee terug naar Amsterdam en belandden in de soep.

Nu kan wortelsoep door z’n zoetheid snel wat babyvoerachtig worden, maar deze niet hoor. Dankzij roosteren in de oven en wat kruiderij is dit een echte grotemensenwortelsoep. En er komt geen poedermix aan te pas.

null Beeld

Geroosterde wortel-knoflooksoep

Nodig voor 4 personen:

- 750 g wortel
- 1 hele bol knoflook
- 1 grote ui
- 2 cm gemberwortel
- 1 liter groentebouillon
- 1 eetl ras-el-hanout
- 1 volle eetl witte miso
- ½ limoen
- zout & peper uit de molen
- olijfolie
- 2 eetl zonnebloempitten

Oven voorverwarmen op 220 °C. Snij de wortel in stukken. Doe op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met ras-el-hanout, zout, peper en een scheut olijfolie en hussel door elkaar.

Snij een kapje van de knoflookbol, besprenkel het snijvlak met wat olijfolie en wikkel hem in alufolie. Leg tussen de wortelen. Rooster ± 25 minuten in de oven tot de wortel zacht en licht geblakerd is.

Snipper intussen de ui en fruit heel zachtjes in wat olie in een pan met dikke bodem. Hak ook de gember fijn en voeg toe. Verhit alvast de bouillon tot kokendheet.

Haal de bakplaat uit de oven. Pak het folie uit en knijp de nu zachte knoflooktenen uit hun jasje. Kieper wortel, knoflook en alle aanbaksels in de pan bij de uien. Voeg de hete bouillon toe, breng aan de kook en laat dan onder een deksel 10 minuten zachtjes sudderen.

Rooster intussen in een koekenpan de zonnebloempitten in hooguit een drupje olie al omscheppend in 2-3 minuutjes goudbruin.

Pureer de soep glad in de blender, samen met de miso en het sap van de ½ limoen. Proef op zout en peper. Doe in kommen en strooi de pitten erover. Lekker met een geroosterd stokbroodje erbij.

Tip

Groentebouillon maakt u makkelijk zelf van groenteschillen die u bewaart in de vriezer. Het recept staat nog op mijn site.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden