null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Watermeloensalade

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Wat is het toch leuk, vermakelijk en soms ook lastig: smaakverschillen. Bijvoorbeeld waar het om het gebruik van fruit in hartige gerechten gaat. Sommige mensen gruwelen bij het idee van een pizza Hawaï of ananas en banaan door zuurkoolstamp. Zelf ben ik van die smaakcombinaties geen voorstander, maar geniet ik enorm van fruit in combinatie met hartigheid als zout, knoflook, pittig en peper. Bijvoorbeeld kip met abrikozen of gewelde pruimen. Of wat dacht u van het sap of de schil van een sinaasappel in een stoofgerecht, dat brengt diepte aan in de smaak. Fruit is ook een goede suikervervanger: wat fijngesneden appel, peer of een paar aardbeien zijn dan een prima alternatief. Zorg er wel voor dat de appel zoet en de peer en aardbeien rijp zijn. Een van mijn favoriete zoet-hartige gerechten is in de oven gegrilde druiven met burrata en basilicum uit Simpel van Yotam Ottolenghi. Het sap van de druiven wordt warm en ze ontploffen werkelijk in je mond.

In de Indische en Surinaams-Javaanse keuken vind je roedjak, een pittige fruitsalade die als bijgerecht wordt geserveerd. Roedjak wordt gemaakt van stevig – vaak onrijp – fruit dat gedipt wordt in een sausje. Voor mij is dit een ideaal zomers gerecht om gekoeld mee te nemen in de picknickmand naar het park, het strand of op de boot. Ik geef u mijn recept met watermeloen, mango en appel. De schil van de watermeloen gooi ik niet weg, maar zet ik op zuur. Het basisrecept dat ik voor de azijn gebruik, vindt u in mijn recept van 8 oktober 2021.

Ingrediënten

• 1 kleine watermeloen
• 1 harde mango, geschild
• 1 friszure appel – Granny Smith
• rasp en sap van 1 limoen
• 2 stengels lente-ui, in dunne ringen gesneden
• ½ knoflookteentje
• ¼ adjuma-peper, fijngesneden (alternatief: chilipeper)
• 2 eetlepels zoute ketjap
• 2 eetlepels zoete ketjap
• 1 centimeter gember, schil verwijderd en fijngesneden
• 100 gram taugé

Bereiding

Was de watermeloen goed en verwijder de schil tot het wit van het vruchtvlees. Snijd het rode vruchtvlees en de mango eerst in plakken en daarna in blokjes van ongeveer een halve cm. Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd de ongeschilde appel eerst in plakken en dan in dunne repen. Vermeng de meloen, mango en appel met citroenrasp en ringen lente-ui. Besprenkel het mengsel met het citroensap en laat dit minimaal een uur in de koelkast marineren. Meng de knoflook, peper, zoete en zoute ketjap, en gember en geef de smaken tijd om op elkaar in te werken.

Meng kort voor het opdienen de fruitsalade met de taugé. Schep de salade in een kom en giet naar smaak de ketjapsaus erover.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden