null Beeld
Beeld

ReceptJoke Boon

Vrolijke speltcouscous

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Ik was jarig en het was een zonnige dag. We gingen tussen de taart-koffie-visite en het uit eten wandelen, op ons gemak in de zon. We liepen naar Schellingwoude, een dorp in het Amsterdamse Landelijk Noord, vlak bij waar ik woon. Bijna aan het eind van de dijk kun je een pad inslaan dat naar beneden loopt en uitkomt bij een prachtig klein, wit kerkje. Maar voordat je bij het kerkje aankomt, loop je langs een haag met daarachter een zeer inspirerend aangelegde moestuin.

Deze middag was de meneer van wie de tuin is, daar volop in aan het werk. Omdat ik wel wat inspiratie voor mijn twee stadse moestuinbakken kon gebruiken, stelde ik nieuwsgierige vragen. Hij wees van alles aan, spinazie, raapsteeltjes, kool, biet, bonen en rabarber. Wat een werk moet dat zijn, merkte ik op. “Nou dat is het”, zei hij, “maar, dan heb ik wat te doen.” Eet u het allemaal zelf op, vroeg ik nog even door. “Nee”, zei hij, “ik geef vaak wat weg aan die oude mensen. Dat ben ik zelf ook, daarom moet ik bezig blijven want ik ben 87.”

“U bent nog heel vitaal”, zei mijn man. “Wat is uw geheim?” Nou, zei de man “dat is heel eenvoudig: niet roken, niet drinken en ik eet geen buitenlands eten.” Toen we weer verder liepen zei mijn man: “Dat van die drank en dat roken geloof ik meteen, maar dat buitenlandse eten….?”

’s Avonds gingen wij – enigszins gedurfd na die opmerking – heerlijk Aziatisch eten, en ook een wijntje durfden we wel aan.

Bietjes zijn oer-Hollandse groente, couscous is mediterraan. Dit gerecht is zowel warm als koud lekker. Eet het als bijgerecht of hoofdgerecht, serveer er in dat geval nog iets eiwitrijks bij. Gele biet is wat zoeter van smaak, u kunt ze (soms) bij de groenteboer of goed gesorteerde supermarkt krijgen, of zelf telen.

Ingrediënten voor 4 personen

• 350 gram ongekookte gele (of rode) bieten
• 1 flinke ui
• 1½ eetlepel olijfolie
• ½ theelepel gemalen komijn
• ½ eetlepel balsamico azijn
• versgemalen peper
• 100 gram diepvriesdoperwtjes
• 250 milliliter groentebouillon
• 100 gram volkoren (spelt)couscous
• 1 bosje dille (15 gram)
• 1/2 citroen, uitgeperst
• 25 gram walnoten, in een droge koekenpan geroosterd en grof gehakt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de bieten en snij deze in gelijkmatige blokjes van 1 x 1 cm. Pel de ui en snipper deze grof. Schep biet en ui om met olie, komijn, balsamico en een snuf peper. Rooster in 25 minuten beetgaar, schep tussendoor eenmaal om.

Kook de erwtjes 3 minuten in de bouillon. Doe de couscous in een ruime schaal. Meng erwtjes en de bouillon door de couscous. Dek af met een bord of deksel. Laat 10 minuten wellen en roer luchtig door met een vork. Schep de geroosterde biet en ui, gehakte dille en het citroensap door de couscous. Garneer met de geroosterde walnoten en dien op.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden