KokenTreacle tart

Vluchten in smakelijke films

Charlotte KleynBeeld Oof Verschuren

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt die uit in haar keuken.

We blijven weer zoveel mogelijk thuis en dat biedt alle gelegenheid om weg te dromen voor een scherm, om door de ogen van een ander te reizen en avonturen te beleven. Wie daarbij graag de smaakpapillen prikkelt, kiest voor een eetfilm. Ik heb een heel stel favorieten die ik op deze donkere dagen opnieuw ga kijken. Big Night bijvoorbeeld, over twee broers uit Calabrië die in de jaren vijftig aan de Amerikaanse oostkust een restaurant runnen en hun publiek duidelijk proberen te maken dat er geen gehaktballetjes op spaghetti horen, en dat je naast je risotto geen bord pasta hoeft te verwachten.

Een klassieker van een ander kaliber is The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover. Die kostuums! Die decors! Die acteurs! Het ziet er fantastisch uit, maar ondertussen is de film net zo gruwelijk en gewelddadig als ie mooi is. Wees dus gewaarschuwd.

De Braziliaanse film Estômago is ook de moeite waard. Je volgt de introverte Raimundo in twee verhaallijnen: de eerste waarin hij leert koken in een Italiaans restaurant en verliefd wordt op de gulzige prostituee Íria, de tweede waarin hij weet te overleven in een gevangenis door voor zijn mede-ingezetenen te koken.

Dan is er nog Toast, de memoires van ­culinair schrijver Nigel Slater die in 2010 werden verfilmd, met Helena Bonham Carter als Slaters vervelende stiefmoeder die jaloersmakend goed kan koken. Een prachtig en triest verhaal, dat tevens een goed inzicht geeft in de Britse keuken van de jaren zestig. Ham, fruit en erwtjes uit blik, een eerste bezoek aan een Indiaas curry house, cocktailprikkers met blokjes kaas en ana­­­nas en de eerste – en enige keer – spaghetti-­bolognese in huize Slater.

Nigel schrijft in Toast dat treacle tart zijn lievelingstoetje uit de schoolkantine was. Treacle kan zowel een donkere stroop van suikerriet zijn (dark treacle), als golden ­syrup, die wat lichter en karamelachtiger is dan onze stroop. Deze lichte variant wordt het meest gebruikt voor treacle tart, maar ik gebruik ook Nederlandse stroop.

Treacle tart, strooptaart in vertaling, is ook het favoriete toetje van Harry Potter – nog meer goede films.

Treacle tart

• 125 gram bloem
• 70 gram koude boter, in blokjes + extra om in te vetten
• 75 gram grove broodkruimels van oud (bruin)brood, of panko (Japans paneermeel)
• 175 ml golden syrup (toko’s en ­sommige supermarkten)
• 50 ml schenkstroop
• 2 el citroensap
• crème fraîche, voor erbij

Bereiding

Deze taart is zo vullend dat ik een klein ­formaat voldoende vind. Gebruik dus een kleine taartvorm (zo’n 18 centimeter diameter), of verdubbel de hoeveelheden voor een grotere vorm.

Kneed de bloem, boter, 2 à 3 eetlepels koud water en een flinke snuf zout met je handen of in een keukenmachine tot stevig deeg. Vorm een bal, pak in folie en leg een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 200°C.

Vet een kleine, lage taartvorm in met ­boter. Rol het deeg uit tot een cirkel op een met bloem bestoven werkblad en leg in de vorm, zorg dat d­e taart uitstekende randjes heeft. Prik met een vork gaatjes in de bodem, leg er een stuk bakpapier op met daarop blindbakvulling (gedroogde bonen, bijvoorbeeld). Bak 15 minuten in de oven.

Haal de taart uit de oven en draai die terug naar 140°C. Maak ondertussen de vulling: meng het broodkruim met de golden syrup, stroop en het citroensap. Verdeel over de taartbodem. Zet de taart nog een half uur in de oven. Serveer warm met de crème fraîche.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden