Koken met Karin LuitenVlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop

null Beeld
Beeld

Wanneer ik u een goede raad mag geven: De vlier bloeit, het is Mei. Vooruit, pluk vlier! Het is niet zo vaak Mei meer in uw leven, misschien nog dertig keer, misschien nog vier.’ Aldus sprak Annie M.G. Schmidt . En we moeten zeker opschieten, want ongemerkt is mei alweer veranderd in juni. Onwillekeurig denk ik aan de vlier in Frankrijk, in de tuin van ons favoriete leen-vakantiehuisje. Geen eigendom, maar we zijn er zo vaak dat het wel heel eigen voelt. Pardon, we zijn er niet vaak, we wáren er vaak. De laatste keer was in februari, kort voor le grand confinement, want waarom zou je het lockdown noemen als je ook iets Frans kunt verzinnen. Het land zit sindsdien op slot, en niemand mag erin, ook tweede-huizenbezitters niet. Laat staan tweede-huizenlogés.

In normale tijden ontploft de tuin altijd al in het voorjaar, dat moet nu helemaal verschrikkelijk zijn, nu er al maandenlang niemand komt. Het paadje naar de voordeur vraagt straks om een machete. Het kniehoge, nee vast heuphoge, gras om een zeis. De heg heeft gegarandeerd meterslange uitlopers. Een vakantiehuisje in het buitenland, dat is een strijd met de natuur. Dan heb ik het nog niet eens over binnen, waar de spinnen steevast aan het feestvieren slaan zodra we de deur achter ons dichttrekken. En de vlier, ach de vlier, hoe zou die er nu bij staan? Elk jaar moet hij flink worden beteugeld, anders woekert hij in het rond en wrikt hij zich dwars door de dakgoot. Heeft hij nu zijn kans gegrepen? Is de hele tuin nu één groot vlierbloesemparadijs? Maar vooral: kunnen we er deze zomer wel naartoe? Op dit moment is het nog onduidelijk.

In de tussentijd troost ik me met vlierbloesem uit het Vondelpark en maakte er siroop van. Dat zorgt voor een acuut vakantiegevoel. Lekker als simpele limonade, liefst met bruiswater. Of om ‘Hugo’ mee te maken, dat feestelijke zomerdrankje: prosecco, bruiswater, wat munt en limoen, ijsblokjes en een scheut vlierbloesemsiroop. Perfect voor de staycation.

Zelf maken, voor 2 halveliterflesjes:

• 1 tas vol vlierbloesem (± 25 bloemschermen)
• 750 ml water
• 750 g suiker
• 1 biologische citroen

Geen vlier in eigen tuin? Ze groeien werkelijk overal in het wild. Bloesem is er meestal tot eind juni. Pluk het liefst ’s ochtends, op een zonnige dag, en alleen bloesem die helemaal open staat, dus geen dichte knopjes. Verzamel ze in een tas, dan schudden eventuele beestjes vanzelf naar de bodem. Knip thuis de bloesem los boven een grote kom, de steeltjes mogen weg. Vooral niet wassen! Dan gaat de smaak eruit. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Roer er 750 ml water door. Dek de kom af en zet 24 uur op een koele, donkere plek, niet in de koelkast. Giet de volgende dag door een zeef, u heeft nu als het goed is een licht troebele vloeistof.

Meet de hoeveelheid vocht af in een maatbeker, giet in een grote pan en weeg dan (in grammen) precies evenveel suiker af. Pers de citroen uit en doe sap en suiker in de pan. Breng al roerend aan de kook en laat 3 minuten doorkoken. Giet in twee brandschone halveliterflesjes. Dat gaat het makkelijkst met een schenkkan en een trechter. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

Tip:

Vaak wordt er citroenzuur toegevoegd aan zelfgemaakte vlierbloesemsiroop, verkrijgbaar bij de drogist. Dit verlengt de houdbaarheid van de siroop tot zeker een jaar. Maar verse citroen is wel zo makkelijk, en dan drinkt u het maar wat sneller op. Neem liefst onbehandelde (biologische) citroen, daar zit geen waslaagje op.

info@kokenmetkarin.nl

Karin Luiten werd bekend met haar pleidooi te koken zonder pakjes en zakjes en deelt wekelijks een recept met verse ingrediënten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden