null Beeld

ReceptBas Robben

Vlierbloesemsiroop met citrus

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

Hoestend en proestend komt mijn vriend dagelijks thuis, nu de pollen in de lucht welig tieren. En het helpt niet mee dat hij zelfs thuis niet veilig is voor de biologische wapens die elk jaar zo rond het songfestival ons worden afgevuurd. Ik heb het over vlierbloesems, de jaarlijks terugkerende steen des aanstoots in onze casa. Zijn hel is mijn hemel.

In alle eerlijkheid vind ik wildplukken een smerige bezigheid. Met zo’n daslookpesto van blaadjes waar menig hond overheen heeft gepiest maak je mij niet blij. Zelfs als je de blaadjes ‘goed gewassen’ hebt, sla ik liever over. Dat daar talloze kookboeken mee gevuld zijn én worden is mij een raadsel. Maar ik maak een uitzondering voor de wildplukkerij die op kruinhoogte groeit en onbereikbaar is voor viervoeters die hun pootje omhoog tillen. Bij de vlierbloesemplukkerij pluk ik net zo lang door tot ik er flauw van ben en die flauwte kickt pas in na een kilo of twee.

Inmiddels liggen de bloesems op mijn balkon op wat theedoeken uitgespreid zodat de beestjes een kans hebben te ontsnappen, voordat ze in een grote soeppan verdwijnen om er een siroop van te maken. Ik geef u vandaag het recept daarvoor, maar vermenigvuldig gerust de hoeveelheden en leg een flinke voorraad aan. Het seizoen duurt vaak maar 2 weken. Pluk alleen de schermen waar de bloemetjes van geopend zijn, u kunt over een paar dagen tijdens een tweede ronde de rest plukken. En om u alvast iets te geven om naar uit te kijken: volgende week deel ik een waanzinnig lekker ijsje. Dus niet alles opdrinken.

Ingrediënten

• 3 citroenen
• 1 sinaasappel
• 200 gram vlierbloesems, zonder de dikke takjes
• 350 gram suiker

Bereiding

Haal met een dunschiller lange repen schil van de citroen en sinaasappel. Probeer daarbij zo weinig mogelijk van het witte deel mee te nemen. Doe de schilletjes in een grote kom en leg de vlierbloesems er ook in. Breng in een waterkoker een halve liter water aan de kook en giet dit in de kom. Druk de vlierbloesems goed onder en laat het water afkoelen. Dek af met plasticfolie en laat het zo een dag staan.

Giet de volgende dag de ‘thee’ door een fijne zeef en druk er zo veel mogelijk van het vocht uit. Giet hem daarna nog eens door een theezeef als je die hebt. Doe de ‘thee’ in een pan en breng aan de kook. Pers intussen de citroenen uit en meet 150 ml sap af. Giet dit samen met de suiker in de pan en roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit, laat de siroop afkoelen en giet het in brandschone flessen.

De siroop blijft zeker een paar weken goed en voor de verhoudingen voor limonade kunt u gewoon op uw gevoel vertrouwen. Ik vind het lekker met bruiswater, veel ijs en een plak citroen of sliert komkommer.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden