null Beeld

ReceptJoke Boon

Vijgenpaasbrood met pecan-spijsboter

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Het duurde jaren voordat ik begreep dat kerst-, paas- en pinksterbrood zo ongeveer hetzelfde met vruchten, noten en amandelspijs gevulde brood is. Het spijs is voor mij het allerlekkerste stukje: ik eet eerst het brood eromheen en dan heb ik het lekkerste hapje voor het laatst. Mijn man daarentegen peutert het spijs er meteen uit en legt dat op de rand van zijn bord. Niet als laatste hapje, maar omdat hij niet van noten en spijs houdt. Met plezier eet ik zijn spijs op.

Vandaag serveer ik u een bijzonder paasbrood: een vijgenbrood waarin naast vijgen en abrikozen aardappels verwerkt zijn. Aardappels in brood, ik gaf u er al eens eerder een recept voor, is een gebruik uit crisistijden in de vorige eeuw. Aardappelen bleken een goedkope vervanger voor een deel van het duurdere meel en gaven een lekker luchtig en mals resultaat.

Mijn vijgenpaasbrood is een erg lekker en goed gevuld brood dat uitstekend op de paasontbijt- of brunchtafel past. Ik maakte er spijsboter van pecannoten bij, een heerlijk alternatief voor het traditionele amandelspijs waarvoor ei wordt gebruikt en dat daarom niet vegan is.

Gebruik bij voorkeur een restje gekookte aardappelen en maak de boter een dag eerder: dan komt hij goed op smaak. Varieer met de vulling: neem rozijnen, dadels, cranberry’s, krenten of een mix.

Ingrediënten voor een flink brood

• 200 g gekookte aardappelen, afgekoeld
• 225 ml soja- of haverdrink
• 100 ml zonnebloemolie
• 1 el azijn
• 175 g gedroogde vijgen
• 75 g gedroogde abrikozen
• 250 g (spelt)bloem
• 85 g (spelt) volkorenmeel
• 2 tl bakpoeder
• ½ tl baksoda
• 1 tl gemberpoeder
• 1 tl zout
Voor de pecan-spijsboter:
• 75 g plantaardige boter, heel zacht op kamertemperatuur
• 50 g pecannoten
• 50 g suiker, of meer naar smaak
• ½ el citroensap
• snufje zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Voor het brood raspt of prakt u de gekookte aardappelen fijn, meng dit met de sojadrink, olie en azijn; zet even apart.

Knip of snijd vijgen en abrikozen tot formaat doperwt. Doe de meelsoorten in een kom, voeg bakpoeder, baksoda, gemberpoeder, zout en de fijngesneden vijgen en abrikozen toe. Roer goed door elkaar. Voeg het aardappel-soja-olie mengsel toe en roer tot een dik, stevig deeg. Meng goed door. Leg het deeg op de bakplaat, vorm met de hand tot een langwerpig (stolvormig) brood.

Bak het in het midden van de oven gedurende 55-65 minuten, afhankelijk van uw oven. Het brood is gaar wanneer u op de onderkant klopt en dat hol klinkt. Laat het brood op een rooster afkoelen voordat u het aansnijdt.

Voor de boter roostert u de pecannoten kort in een droge koekenpan. Laat iets afkoelen en maal tot kruim. Meng noten, suiker, citroensap en zout door de boter. Proef, voeg naar smaak meer suiker toe.

Recepttester Nathalie de Weerd bakte het brood in een (cake) vorm; dit gaat ook prima.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden