null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

ReceptFriet met topping

Vieze frieten uit Amerika

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt die uit in haar keuken.

Voor het eerst was ik in de Verenigde Staten, begin vorig jaar. Een week in New York met geweldig eten van over de hele wereld – ik at onder meer Maleisisch, Japans, Oezbeeks, Kantonees, Mexicaans en Libanees – maar ook een aantal dagen in studentenstadje Ithaca, Upstate New York. Universiteit of niet, het voelde ver, ver weg van ­Europa en New York City, met bossen, meren, grote houten huizen en enorme auto’s. Niemand leek op straat te lopen en bijna ­alles bestond er blijkbaar in een drive-throughvariant, dus ook voor hamburgers, medicijnen of cash hoef je je auto niet meer uit.

Ik werd meegenomen naar Uncle Joe’s Grill & Sports Bar. Hier had ik nog sterker dan in de rest van de stad het idee dat ik in een Amerikaanse serie als Twin Peaks was beland. De muren van hout hingen vol grote schermen met daarop baseball-, basketbal-, golf- en bokswedstrijden, en we zaten in een diner booth met flinke glazen bier voor ons. Op het menu burgers, burrito’s en dirty fries: patat met verschillende toppings. Volgens mij is dat gerecht steeds populairder aan het worden – tevens onder de naam loaded fries.

Bij Uncle Joe’s krijg je de friet met cheddar, chilisaus en rauwe ui bovenop, maar er bestaat meer. Canadese poutine, met kaaswrongel en jus, is beroemd. In Nederland had La Place laatst loaded fries (‘handgesneden frites met pulled chicken, gadogadosaus en gebakken uitjes’) op het menu, en de friet kapsalon is natuurlijk al veel ouder. Ook patatje rendang met atjarmayonaise en patatje boeuf bourguignon passen binnen deze categorie.Mijn versie is Mexicaansig, met zwarte bonen, koriander en limoen, maar je kunt er nog alle kanten mee op: zure room of avocado erbij geven bijvoorbeeld, of er geraspte kaas over strooien en de boel nog een paar minuten onder een ovengrill zetten.

Dirty Mexican fries

Ingrediënten
• 750 g friet (ik nam ovenfriet)
• 2 el olijfolie
• 3 knoflooktenen, in plakjes
• 2 x zwarte bonen uit blik à 400 gram
• 1 el komijnpoeder
• 1 tl (gerookt) pittig paprikapoeder
• handje radijsjes, in ragfijne plakjes
• 2 lente-uien in dunne ringetjes
• handje verse koriander
• chipotlesaus om erbij te serveren

Bereiding

Frituur of bak de friet volgens de verpakking of naar eigen recept. Verwarm ondertussen de olie in een ­koekenpan en bak er de knoflook in tot die begint te kleuren. Spoel de bonen af en doe in de pan. Bak 5 minuten op hoog vuur mee. Breng op smaak met komijn, paprikapoeder en wat zout en draai het vuur uit. Haal de friet uit de oven (of haal ze uit de frituur en verspreid ze over een ovenschaal) en strooi er eventueel zout overheen. Verdeel er de bonen, radijsjes, lente-ui en koriander over. Serveer met chipotlesaus.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden