KookrubriekLiesbeth Maliepaard

Verslaafd aan de heerlijk pittige zurigheid van kimchi

Beeld Mark van der Zouw

Liesbeth Maliepaard is een freelancereclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Kimchi is sinds duizenden jaren onderdeel van de Koreaanse cultuur, lees ik op mijn pot kimchi. De afgelopen tijd is kimchi ook een groot en belangrijk onderdeel van de cultuur van Liesbeth Maliepaard. Ik ben verslaafd aan die heerlijk pittige zurigheid. Knapperig en sappig tegelijk. Super fris en aangenaam muf ineen. Ik kan er geen genoeg van krijgen en houd angstvallig m’n voorraad in de gaten. Ik ben bereid door weer en wind te fietsen om die aan te vullen als dat nodig is. Je zal toch maar een weekend zonder kimchi zitten...

Ik ontbijt met omelet met kimchi of krik tijdens de lunch m’n groentesoep op met kimchi. Zelfs mijn kinderen probeer ik te bekeren tot kimchi, maar tot op heden zonder succes. Prima, want zo houd ik meer kimchi over voor mezelf.

Wat kimchi uit die lekker stinkende pot snoepen

Er gaat nauwelijks een dag voorbij dat ik niet even met een paar chopsticks in m’n hand de ijskast open om snel wat kimchi uit die lekker stinkende pot te snoepen. En dat is helemaal niet erg volgens de tekst op die pot: “De smaak en gezondheidsvoordelen van gefermenteerde kool, andere groenten en specerijen zijn nu eindelijk door het Westen ontdekt en zelfs uitgeroepen tot een van de gezondste gerechten ter wereld.”

Kimchi past dus helemaal in mijn huidige Liesbeth-vitaalplan. En ik heb ook echt het idee dat mijn maag en darmen een sprongetje van vreugde maken, elke keer dat ik ze kimchi voer. Steeds vaker duik ik in mijn Koreaanse kookboek, omdat daar natuurlijk recepten in staan die perfect combineren met kimchi. Zoals de Koreaanse burgertjes van deze week. Als je ze lekker klein maakt, kun je ze heerlijk met wat kimchi in een paar bladen sla wikkelen en zo oppeuzelen. Voor de niet koolhydraatmijdenden onder ons: je kunt er ook nog wat rijst in doen. Of nog wat extra kimchi natuurlijk.

Koreaanse burgertjes (voor 4-6 personen)

60 g walnoten
50 g pijnboompitten
500 g ribeye, in grove stukken
½ harde (nashi)peer
¼ ui, grof gehakt
4 tenen knoflook
3 el sojasaus
1½ el honing
1½ el mirin
1 el sesamolie
½ tl zwarte peper uit de molen
2 tl neutrale olie
2 tl geroosterd sesamzaad

Bereiding

Rooster walnoten en pijnboompitten in een droge koekepan of oven van 180°C tot ze lekker ruiken en iets verkleurd zijn. Laat afkoelen. Doe in de keukenmachine en maal fijn, maar niet helemaal tot poeder. Zet apart in een grote kom.

Schep 1 el notenmengsel in een klein kommetje en meng met sesamzaad. Dat is straks de garnering.

Doe peer, ui, knoflook, soja, honing, mirin en sesamolie in de keukenmachine en pureer. Voeg vlees toe en maal tot grof gehakt.

Doe het vlees bij het notenmengsel en meng goed door. Kneed er compacte burgertjes van; ± 5 cm doorsnee. Leg ze op een schaal en laat afgedekt met plastic minstens een uur rusten in de koelkast.

Verhit olie in een koekepan en bak de burgertjes ± 3 minuten per kant op middelhoog vuur. Leg op een schaal er garneer met noten-pittenmengsel.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden