ReceptHenja Schneider

Verrassingsrecept voor diverse soorten ouders

Beeld colourbox

Er bestaan veel verschillende soorten vaders, maar er zijn ook veel vaders die minstens een van de volgende dingen gemeen hebben: ze zijn verwoede barbecueërs, en/of liefhebbers van lekker pikante smaken, en/of (soms stiekem) nog altijd dol op kip met appelmoes. Voor al die vaders zijn kippenvleugeltjes met een supersnel zelf gemaakte mangosaus met habanero- (of eventueel andere) pepertjes een ideaal verrassingsrecept: voor een anti-openvuurvader worden de vleugeltjes in de oven gaar en krokant gebakken. Voor een wat scherpte betreft conservatief ingestelde vader worden minder dan zes pepertjes gebruikt (of desnoods maar één, en zonder de pitjes en de zaadlijsten). Het sussende zoet van de mango in de saus zal de kip-met-appelmoesvader hoogst waarschijnlijk zeer aanspreken. Vervang in een ernstig geval van kinderjarennostalgie de stukjes mango door een ongeveer gelijke hoeveelheid appelmoes.

Dep de vleugelstukken zo droog mogelijk: hoe droger ze zijn des te krokanter ze worden. Meng bakpoeder (draagt ook aan een krokant resultaat bij), Cajunkruiden, bloem, knoflookpoeder en peper en zout in een grote kom en hussel de vleugeltjes erdoor, zodat ze allemaal met een laagje bedekt zijn. Verhit de oven tot 130 ºC. Leg de vleugeltjes op een licht met olie ingevette bakplaat en zet ze een half uur in de oven. Haal de bakplaat uit de oven en zet de thermostaat onmiddellijk op 230 ºC (tenzij overeengekomen is dat de barbecuevader de vleugeltjes verder gaar en bruin mag gaan roosteren). Keer de vleugeltjes stuk voor stuk om en zet ze, zodra de oven op temperatuur is, nog eens 30 minuten in de oven of tot ze gaar zijn en het vel bruin en krokant is.

Mix intussen alle ingrediënten voor de saus, behalve de honing, in de keukenmachine (of met de staafmixer) tot een gladde saus. Verhit deze saus op een laag vuur, roer de honing erdoor en blijf ca. 5 minuten roeren tot de saus warm, en de honing volledig opgenomen is. Eet de vleugeltjes, met de mangosaus als dip, lekker uit het vuistje.

Ingrediënten

1 kg kippenvleugels, in tweeën, de vleugelpunt verwijderd

1 eetlepel bakpoeder

1 eetlepel Cajun-kruidenmengsel

1 eetlepel bloem

1 theelepel knoflookpoeder

peper en zout

zout

voor mango-habanerosaus

1 ontpitte rijpe mango, geschild, in stukjes

1-6 habaneropepers, gehakt

3-4 tenen knoflook, gehakt

1 theelepel cayennepeper

60 ml appelciderazijn

sap van 1 limoen

snuf zout

4 eetlepels honing

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden