null Beeld
Beeld

ReceptNatasja Kilerciyan

Vegan roereieren, waarom niet?

Foodspecialist Natasja Kilerciyan runt haar eigen cateringbedrijf. Ze kookt graag eten dat mensen intens genot geeft en tegelijkertijd verbindt.

Het leukste aan mijn werk als ­cateraar is dat ik altijd over eten mag praten, maar wat ik nog veel leuker vind aan mijn vak is dat vrienden en kennissen ook alles aan mij vragen. Alsof ik een soort culinaire encyclopedie ben.

“Nu ik vegan ben geworden, mag ik vast nooit meer een roerei eten”, vroeg een vriendin aan mij. Waardoor ik het niet kon laten om meteen te roepen dat dit zeker wel mogelijk is. Ze vroeg of ik wel wist wat de term vegan inhoudt. Zeker weet ik dat, ik ben zelf namelijk een parttimevegan.

Het bestaat echt hoor, de vegan roerei­tofu. Want wie zegt dat een roerei niet van tofu gemaakt mag zijn? Ik heb zelf natuurlijk een aantal testrondes gedaan, zodat ik de juiste formule heb gevonden voor de beste combinatie voor een romige tofu-roerei.

Gebruik edelgistvlokken voor een hartige, lichte kaassmaak. Als je dan je ogen dicht houdt, proef je die. En gebruik een beetje sojamelk om de kruiden in te mengen. De sojamelk zorgt ervoor dat het tofu-roerei lekker romig wordt, net als het oorspronkelijke roerei. Wil je echt een eismaak? Gebruik dan zwart zout, oftewel kala namak (verkrijgbaar in natuurwinkels en toko’s). Dit is een roze gekleurd zout dat precies als ei smaakt!

Laat alles op laag vuur garen, zodat de ­tofu lekker zacht wordt.

Tofu-scramble voor 2 personen

• 400 gram tofu
• 100 gram cherrytomaten
• 1 rode ui
• 60 gram spinazie
• 100 milliliter sojamelk
• 1 theelepel knoflookpoeder
• 1 theelepel kurkuma
• snuf chilipoeder
• peper en zout
• olie om in te bakken
• optioneel: 50 gram zongedroogde tomaten
• 1,5 eetlepels edelgistvlokken

Bereiding

Snij eerst de cherrytomaten doormidden. Vervolgens snij je de zongedroogde tomaten in 2 à 3 stukken. Je kunt ze ook scheuren, als je wilt. Even een tip: je kunt de olie uit het potje ook gebruiken om de tofu mee te bakken. Dit maakt je gerecht nog smaak­voller.

Neem een kom en voeg hierin de sojamelk, kurkuma, chilipoeder, knoflook­poeder, de edelgistvlokken en weinig peper en zout (dit kan er later nog bij naar wens). Meng alles goed door elkaar. Snij de uitjes

in dunne ringen en verhit een beetje olie in de pan om het uitje in te fruiten. Brokkel de tofu fijn en voeg dit toe. Bak dit twee minuten mee op middelhoog vuur.

Voeg vervolgens de gekruide sojamelk toe aan de pan, zet het vuur laag en laat de tofu een paar minuten sudderen. Snij ondertussen de spinazie grof en voeg dit samen met de zongedroogde tomaten en cherry­tomaten toe aan de tofu. Proef het en breng het eventueel verder op smaak met peper en zout en laat dan nog 5 minuten sudderen.

Serveer de tofu-scramble met (knapperig)brood.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden