Recepten Koken met Karin

Vega pyttipanna (Zweedse kliekjes)

Karin Luiten werd bekend met haar pleidooi te koken zonder pakjes en zakjes en deelt wekelijks een recept met verse ingrediënten.

Eigenlijk wilde ik graag een recept met haring geven zoals ik het in Småland geleerd heb van chefkok Sune Markmann (zie het reisverhaal in deze Tijd). Maar ja, waar haalt een mens in Nederland rauwe haring vandaan? Die bij ons is immers altijd al bewerkt (‘gekaakt’). Naast haring in een weckpot maakten we ook haring in een enorme bak – uiteraard zelfgemaakte – mayonaise, op smaak gebracht met zoete Zweedse mosterd en een geurige bos versgehakte dille. Ten slotte ging er tot mijn verbijstering een grote plens HP doorheen. U weet wel, die ketchupdikke bruine saus die Engelsen te pas en te onpas als smaakmaker over hun eten gieten.

Volgens Sune heeft elke Zweed het in huis voor de pyttipanna, hét Zweedse kliekjesrecept. Letterlijk betekent het ‘stukjes in een pan’, en dat is precies wat het is: allerlei restjes, keurig in kleine stukjes gesneden en dan gebakken in een pan, afgetopt met een eitje. Van oorsprong simpelweg een eidooier, die de boel lekker smeuïg maakt, maar uit rauwe-eieren-vrees wordt het tegenwoordig vaker een spiegelei. Dat leek mij nou een lekker idee voor in de krant. Aardappel, ui en vlees zijn van oudsher de hoofdingrediënten. Dat vlees kan van alles zijn, een restje stoofvlees, een worstje, wat spek of ham.

Ikea verkoopt het spul zelfs kant-en-klaar in de diepvries, maar dan met kip. Thuis probeerde ik het zonder vlees, maar met extra groente en champignons. De ingemaakte bietjes en augurken die er traditioneel los bijgegeven worden, deed ik er vast doorheen. Omdat ik niet zo veel augurken in huis had, nam ik mijn toevlucht tot Hollandse zilveruitjes. Dat bleek een schot in de roos want dat frisse zuur haalt de smaak mooi omhoog. Plus dille, lekker veel dille. Daar wordt alles vanzelf Zweeds van.

Vega pyttipanna Beeld Karin Luiten

Zelf maken, nodig voor 2 (!) personen:

•  500 g aardappels (vastkokend)
•  1 winterpeen (300 g)
•  1 pastinaak (200 g)
•  250 g kastanjechampignons
•  1 grote ui
•  2 bietjes (gaar)
•  3 eetlepels gehakte augurk
•  2 eetlepels zilveruitjes
•  ± 40 g boter
•  1 eetlepels lekkere azijn
•  handvol verse dille en/of peterselie
•  2 eieren
•  cayennepeper
•  zout & peper uit de molen

Snipper de ui. Fruit heel zachtjes in de helft van de boter in een wok of grote hapjespan. Schil/schrap intussen de aardappels, winterpeen en pastinaak en snij in dobbelsteentjes (max 1 cm). De bedoeling is dat alles ongeveer even klein is, voor optimale garing. Doe bij de ui en bak op middelhoog vuur onder af en toe omscheppen gaar, dat kan rustig 15-20 minuten duren. 

Snij intussen de champignons in stukjes. Verhit bijna alle rest van de boter in een koekenpan en bak ze hierin goudbruin. U hoeft heus niet de hele tijd te roeren in beide pannen, u kunt onderwijl best de augurk, dille en peterselie hakselen. Ook de bietjes mogen in kleine blokjes en dan omgeschept met azijn en wat dille. Check of de groente al beetgaar is, doe dan de champignons erbij en breng op smaak met zout, peper, cayenne-peper, dille en peterselie. Houd warm onder een deksel en bak 2 spiegeleieren in de schoongeveegde koekenpan in een restje boter. Zorg dat de dooier zacht blijft.

Serveren: schep bietjes, augurk en zilverui door de pan. Verdeel over twee borden, met een spiegelei bovenop.

Tips:

In Zweden koop je ingemaakte bietjes in een pot, net als augurken. Voor een supersnelle versie schept u blokjes gare biet om met wat lekkere azijn (tip: sherryazijn) en fijngehakte dille. Wie meer tijd heeft parkeert gare bietenblokjes minstens een dag in het overgebleven vocht van een lege pot augurken of zilveruitjes. In de koelkast makkelijk twee weken houdbaar.

info@kokenmetkarin.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden